Annons

I pandemins spår: Hyreshöjning på 0,75 procent i Helsingborg

Helsingborg Marianne Knutsson bor i en av Helsingborgshems cirka 11 500 lägenheter. Nästa år får hon en hyreshöjning på ungefär en 50-lapp. Pandemin satte stort avtryck i 2021 års hyresförhandling.
Foto: Gry Ellebjerg

Den första januari höjer Helsingborgshem hyrorna med 0, 75 procent. För någon som har en hyra på cirka 7 000 kronor betyder det lite mer än 50 kronor.
– Det är skäligt och något jag klarar av, hade det handlat om hundralappar hade det varit värre, säger Marianne Knutsson.

Inför årets hyresförhandlingar i norra Skåne gick Hyresgästföreningen ut och vädjade till bostadsbolagen om att hålla nere kraven på hyreshöjningar eller helst slopa de helt. Orsaken är framför allt att många har drabbats och drabbas av den pågående pandemin.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Helsingborgshem var också deras inställning att ta hänsyn till coronapandemin, de ville se hyreshöjningar på runt 1,5 procent. Förra årets höjdes hyrorna med 1,63 procent.
– Vi ser egentligen ingen skillnad i betalningsförmågan hos våra hyresgäster, men hyran är och andra sidan något som man betalar i första hand. Samhället har fungerat bra under den här tiden men vi ser en oro. Hur 2021 ser ut vet vi heller ingenting om, säger Tor Berger, förhandlingsansvarig på Helsingborgshem.

Annons

Enligt honom behövs hyreshöjningen till ökade kostnader, framför för värme, el, vatten och sopor.

Marianne Knutsson, hyresgäst i Helsingborg.

Marianne Knutsson är ordförande i Hyresgästföreningen Hyresgäster i Helsingborgshem och var också med under förhandlingarna.
– Vi hade helst sett att det inte blev någon höjning alls men jag tycker ändå att det blev en rimlig nivå. Sedan vet jag att det finns hyresgäster som tycker att det är för jäkligt att hyrorna höjs alls i dessa tider, bolaget har fortsatt god ekonomi och avsätter också pengar till kommunen.

Mer det här: 25 miljoner plockas ur Helsingborgshem årligen.

Annons

Här kan du läsa vilka fler bostadsbolag i Skåne som är klara med förhandlingarna och med hur mycket hyrorna höjs nästa år.

Läs också Corona tog Susannes inkomst - sen kom tunga beskedet från värden När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning” Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.