HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Helsingborgshem höjer den genomsnittliga hyran med 109 kronor

Helsingborg Det har gnisslat en del men nu är uppgörelsen klar mellan Helsingborgshem och Hyresgästföreningen. 2019 års hyreshöjning är spikad.
Foto: Gry Ellebjerg/Petra Martinsson
Uppgörelsen för 2019-års hyreshöjningar är klart för cirka 12 000 lägenheter i Helsingborg.

Första februari höjs hyran överlag med 1,65 procent. För den genomsnittliga lägenheten i bostadsbolaget betyder uppgörelsen 109 kronor mer i månaden. Höjningen slår igenom första februari, en månad senare än bostadsbolaget hade tänkt sig.
– Vi har stötts och blötts och träffats ganska många gånger men och nu har vi mötts på denna nivå, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Enligt honom stod man från början ”rätt långt ifrån varandra”. Han vill dock inte specificera några siffror eller procent. Det är tredje året i rad som bostadsbolaget höjer mer än året innan.
– Tendensen är att inflationen är på väg upp och riksbanken har höjt räntorna. Omvärlden påverkar, säger Peter Olsén.

Läs ocksåSå mycket höjer skånska värdar hyran 2019 – se listan

Enligt honom är det dock inte alls säkert att trenden med höjningar håller i sig framöver.
– Det handlar mycket om vart räntorna tar vägen.

Annons

Det finns några få undantag i uppgörelsen. Studentlägenheternas hyror höjs först den första juli. Några lägenheter på Drottninghög och Närlunda undantas helt på grund av tidigare störande renoveringar.

Enligt Helsingborgshems ekonomichef Magnus Jönsson har det inte varit någonting som stuckit ut i årets förhandling utan det handlar framför allt om kompensation för allmänna kostnadsökningar, bland annat stiger elpriser och VA-taxor. Också kostnader för renoveringar ökar generellt.
– Vi är nu nöjda med att ha nått en uppgörelse och att den gäller från första februari utan någon retroaktiv höjning, säger Magnus Jönsson.

Läs också9 000 lägenheter får hyreshöjning i Kristianstad

Helsingborgshem äger och förvaltar cirka 12 000 lägenheter.

Annons

Flera kommunala bostadsbolag i Skåne har nu gjort uppgörelser om den årliga hyreshöjningen, se lista här. Återstår gör dock Österlenhem och de kommunala bostadsbolagen i Höganäs, Höör, Klippan, Perstorp, Åstorp, Ängelholm, Malmö, Lund, Vellinge, Ystad, Skurup, och Sjöbo. Flera förhandlingar med de stora privata återstår också, till exempel Rikshem i Helsingborg.

Läs också Gatuprotest mot allmännyttans krav i Göteborg Tvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år Så mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.