HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Odlaren riskerar att bli vräkt

Östergötland Du riskerar inte bara fängelsestraff om du odlar narkotika hemma. Du kan också bli av med ditt hyreskontrakt.
Foto: Jenny Knutsson
Alexandra Lind på Hyresgästföreningen konstaterar att brott i lägenhet kan straffas dubbelt.

– Man får inte använda sin lägenhet till brottslig verksamhet. Då kan hyresavtalet anses förverkat. Eftersom det generellt är svårt att få tag på lägenhet nu på många håll så kan det slå väldigt hårt. Det blir ju som ett straff i sig, säger Alexandra Lind, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Vare sig hon eller någon av hennes kollegor kan dra sig till minnes något sådant ärende. Och trots att polisen ser ett växande problem är det ovanligt att hyresvärdar upptäcker eller får kännedom om framställning av droger i lägenheter. Det visar Hem & Hyras rundringning.

Läs också

Stångåstaden i Linköping känner till två ärenden i sina lägenheter de senaste fem åren. Hos Bostadsbolaget i Mjölby upptäcktes en cannabisodling i en lokal för några år sedan, men Jan Wistfors, boendeansvarig, har inte hört talas om något fall med odling i lägenhet. Torbjörn Lennström, bostadskonsulent på Hyresbostäder i Norrköping, ger ungefär samma bild av läget.

Annons

– Enda gången jag har dykt på det var för cirka tio år sedan. Det var någon som odlade cannabis i källaren i ett av våra hus.

Han tror att anledningen till att värdarnas och polisens bild skiljer sig åt är att hyresvärden nästan bara gör föranmälda besök och därför sällan ser någon brottslig verksamhet.

Läs ocksåGlömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljonBrandskadade väggar inne i lägenhet.

– Och polisen har ingen skyldighet att informera oss, säger Torbjörn Lennström.

Annons

Läs även: Allt fler odlar knark hemma

Läs också Hotade klippa av grannens fingrar – mister lägenheten Notorisk bedragare lurar äldre att betala till "Hyresgästföreningen" Kvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.