HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Omprövar sitt sätt att jobba

Västra Götaland Hyresgästföreningen letar vägar för att nå fler västsvenskar och ta mer plats i samhällsdebatten. Regionstyrelsen i Västra Sverige öppnar för att organisera förtroendevalda hyresgäster på ett nytt sätt.
Entréskylt Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg
Foto: AnnaKarin Löwendahl

I somras antog Hyresgästföreningens förbundsstämma en rad viktiga styrdokument som ska genomsyra verksamheten de kommande åren.

Bland annat klubbades Framtidsprogrammet, en handlingsplan för att bredda föreningen och aktivt ta mer plats i samhällsdebatten.

Läs ocksåSänkt betyg för hyresvärdar i VästsverigeBostadsområde med skylten "Välkommen till Södra Lövgärdet. Victoria Park."

Region Västra Sverige mejslar nu fram hur detta ska gå till i Västsverige. Bland annat ska en grupp förtroendevalda se över den parlamentariska organisationen. Om en månad är arbetet i gång under ledning av Hasse Kvint, ledamot i regionstyrelsen och ordförande för Hyresgästföreningen Centrum Göteborg.

Han utesluter inte att lokala föreningsgränser ritas om, eller att de förtroendevalda får ett nytt och mer flexibelt sätt att jobba. Allt för att kontaktytorna, även med andra lokala aktörer, ska bli fler.

– Vi kommer att titta på om vi är rätt uppbyggda. Det viktigaste är att försöka riva revir och gränser. Vägen till det är att utöka förmågan till samarbete, både på lokal nivå och föreningsnivå, säger Hasse Kvint.

Läs ocksåProtest mot försäljning av hyresrätter i Göteborg

En strategisk fråga handlar om hur föreningen bör förhålla sig till aktivister och nätverk i olika bostadsområden, till exempel i samband med renoveringar.

Ett sätt kan vara att erbjuda friare former för engagemang utifrån en viss sakfråga, menar regionordförande Bengt Svensson. Det skulle kunna ske vid sidan av de traditionella lokalföreningarna, eller tillsammans med dem.

Men ibland kan det också vara bättre att arbeta parallellt med nätverken, resonerar han.

Läs ocksåHyresgästföreningen blåser till strid mot regeringen

– Vi behöver på något sätt samarbeta med de här organisationerna där vi har beröringspunkter. Samtidigt kan vi inte stödja allt. De kan agera som helt fria grupper, vi har både lagstiftning och avtal att ta hänsyn till. Vi vill behålla vår dignitet, folk ska kunna lita på oss och veta var vi står, säger han.

För att vidga nomineringsbasen till högre förtroendeuppdrag inrättar styrelsen en brett sammansatt valberedningskommitté. Den får i uppgift att föreslå ett antal valberedare till regionfullmäktiges årsmöte i april.

Regionstyrelsen överväger också att slopa sitt särskilda arbetsutskott. Detta för att förebygga risken att styrelsen upplevs som indelad i ett A- och ett B-lag.

– Då kan alla diskutera frågor utifrån samma grund. Det finns ingen som har mer djuplodande information, säger Bengt Svensson.

Regionstyrelsen har tidigare fått kritik för bristande demokrati och alltför låg takhöjd.

Läs också Varberg har mist sin ordförande Hyresgästföreningen: "Ska vi driva något behöver vi bevis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.