HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Framtidsprogrammet klubbat

Nyheter Hyresgästföreningen ska bredda sig och bli mer aktiv i samhällsdebatten. Denna inriktning klubbades utan invändningar på förbundsstämman i dag. Hetaste frågan var diskriminering.
Förbundsstämman har beslutat om Hyresgästföreningens framtid., "Se er om i den här salen. Är det lätt för ungdomar att bli förtroendevalda?", undrade Kristoffer Lundberg, som argumenterade för att flera diskrimineringsgrunder skulle nämnas., Anders Grund, ombud från Västra Sverige, tyckte att man antingen ska nämna alla diskrimineringsgrunder - eller ingen.

150 ombud från hela landet är samlade på Hyresgästföreningens förbundsstämma i Trollhättan för att diskutera och besluta om Hyresgästföreningens verksamhet och framtid. 

Det nya framtidsprogrammet handlar bland annat om att folkrörelsen ska stärkas. Fler hyresgäster ska engagera sig och föreningen ska bli en ”bredare samhällsaktör och en mötesplats för boendefrågor”.

Läs ocksåFolkets hus till salu kan bli bostäderFolkets hus i Helsingborg.

Kursändringen mötte inga protester på förbundsstämman, som klubbade igenom vision, verksamhetsidé och ny inriktning med bara smärre ändringar.

Den hetaste debatten handlade i stället om Hyresgästföreningens nya värdegrund, alltså skrivningarna om vilka värderingar som ska delas av alla som engagerar sig i föreningen och som ska styra det dagliga arbetet.

Skrivningen att ”Hyresgästföreningen ser diskriminering av människor som ett hot mot samhällsutvecklingen. Vi accepterar inte rasism, främlingsfientlighet och annan kränkande behandling” mötte kritik från olika håll.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Flera ombud ville att även andra diskrimineringsgrunder skulle nämnas, alltså kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning, trosuppfattning eller ålder.

– Vi säger att vi är välkomnande och öppen organisasion. Men är det så att hbtq personer känner sig välkomna? Och se er om i den här salen – är det lätt för ungdomar att bli förtroendevalda? Hur många unga är här på stämman? Åldersdiskriminering är en fråga som man inte tar på tillräckligt allvar, sade Kristoffer Lundberg från region Västra Sverige..

Förbundsordförande Marie Linder svarade att det nämns på flera ställen att Hyresgästföreningen står för alla människors lika rätt och värde.

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022

– Vi är tydliga med det, liksom att vi inte accepterar någon kränkande behandling. Men vi lyfter rasism och främlingsfientlighet för att det just nu är väldigt aktuella frågor. Om två år när vi ska besluta om ny värdegrund får det omprövas utifrån situationen då.

Men antingen ska man nämna alla diskrimineringsgrunder – eller ingen, tyckte ombudet Anders Grund från Västra Sverige.

– Vi ska inte ha med rasism och främlingsfientlighet för annars blir det kränkande för mig som bög, sade han. 

När debatten var avslutad och ombuden fick rösta vann dock förbundsstyrelsens förslag även när det gäller föreningens värdegrund.

Läs också Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare Explosionsartad ökning av hotellägenheter – Maria vräks när värden vill chockhöja hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.