HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ombud förväntar sig mer lokalt arbete

Nyheter Ombuden på Hyresgästföreningens stämma tror att det nya framtidsprogrammet kommer att förändra sättet att arbeta i bostadsområdena. Knappt någon tror att marknadshyror snart införs

Under förbundsstämmans första dag svarade 134 av de 150 ombuden på en enkät från Hem & Hyra.

Nästan 75 procent av dem tror att framtidsprogrammet, som klubbades under lördagen, kommer att förändra deras sätt att jobba lokalt.

Läs ocksåAllt färre läser tidning – då fortsätter Hem & Hyra att växa

På frågan hur det i så fall kommer att förändras finns många ledord som ny inspiration, omprioritering och tydligare fokus.

Klart är att ombuden, som ofta är aktiva i lokala hyresgästföreningar, uppskattar framtidsprogrammets inriktning på att stärka och bredda folkrörelsearbetet, även om man inte direkt vet vad det kommer att innebära i praktiken.

I framtidsprogrammet står att Hyresgästföreningen ska bli en ”mötesplats för boendefrågor”. Bland annat ska man samarbeta med andra föreningar i bostadsområdena.

Läs ocksåNya framgångar för Hem & Hyra

66 procent av de svarande ombuden uppger att de redan nu gör det. Den absolut vanligaste samarbetspartnern är ABF. Bara två ombud nämner samarbeten med olika invandrarföreningar.

Ombuden är inte så oroade för att marknadshyror är i nära antågande. På frågan ”Tror du att marknadshyror kommer att införas inom fem år?” svarade 65 procent nej och 6 procent ja. Resten svarade ”Vet ej”.

Ännu fler – nästan hälften av ombuden – var osäkra på om miljöpartisten Peter Eriksson blir bra som ny bostadsminister. Men 46 procent tycker att valet av ny bostadsminister var bra och 6 procent att det var dåligt.

Läs ocksåHon blev nummer 4 000 att gilla Hem & Hyra på Facebook

För övrigt tycker 57 procent av ombuden att Hem & Hyra är bra och 39 procent att den är mycket bra. Framför allt läser de lokala nyheter och Hem & Hyras granskningar.

Fakta: Så svarade ombuden

Antal stämmoombud som gav olika svar på frågorna

Tror du att framtidsprogrammet kommer att förändra ert sätt att jobba lokalt?
Vad tycker du om valet av ny bostadsminister?
Tror du att marknadshyror kommer att införas inom fem år?
Vad anser du om Hem & Hyra som helhet?

Läs också Hem & Hyra når fler ”Oerhört tacksamma frågor att bevaka”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.