Annons

”Regionstyrelsen är en skendemokrati”

Göteborg Hyresgästföreningen i västra Sverige har demokratiska brister och för lågt i tak. Det anser flera föreningsordförande i regionen. Regionordföranden avfärdar kritiken.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Regionfullmäktige i Hyresgästföreningen region västra Sverige samlades till årsmöte i april.

Nyligen valde Hyresgästföreningens regionfullmäktige en ny regionstyrelse för västra Sverige. 

Så värst mycket förnyelse blev det dock inte. På valberedningens inrådan omvaldes fem ledamöter vars mandat löpt ut. Endast en ny ledamot, Pia Fridström, valdes in på en stol som blivit tom.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hennes företrädare, Anders Grund, ställde inte upp för omval. Han är ordförande för Hyresgästföreningen Härryda och starkt kritisk till regionstyrelsens arbetssätt. Bland annat anser han att alltför stor makt koncentrerats till styrelsens arbetsutskott, att regionens tjänstemän har för stort inflytande och att regionordförande Bengt Svensson blivit ”för stark”.

– Det behövs en förnyelse i styrelsen, mer rotation. I dag drivs den med skendemokrati. Det behöver bli mer uppskattat att styrelseledamöter tar initiativ. De behöver lyftas fram, inte tryckas ner. Styrelsen måste kunna påverka, folkrörelsen är hotad om man inte gör något åt det. Det är ett tufft betyg, men det är jag tvungen att ge, säger han.

Kristofer Lundberg är ordförande för Hyresgästföreningen Angered. När den nya regionstyrelsen skulle väljas var han en av dem som ifrågasatte valberedningens förslag, förordade en annan nominerad och såg till att det blev debatt.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

– Det hade kommit in väldigt många nomineringar och det visar på en vilja till förnyelse. Därför reste jag ett av förslagen. Men egentligen var det lika mycket en demokratiskola för årsmötet, att lära många ombud vilka rättigheter man har, säger han.

Annons

Kristofer Lundberg valdes själv till föreningsordförande som utmanare mot valberedningens förslag för två år sedan. Han menar att organisationen har en del att jobba med när det gäller öppenhet och diskussionsklimat.

 – Ibland kan det vara känsligt bara att resa ett motförslag. Jag upplever att det ofta är samma personer som går på möten, det kan vara svårt att komma in. Man förväntas inte ifrågasätta eller komma med nya idéer. Och det är helt avgörande om rörelsen ska växa i framtiden, säger han.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Bengt Svensson, regionordförande i västra Sverige sedan 2010, fick nyligen förnyat förtroende i ytterligare två år av ett enigt regionfullmäktige. Han känner inte igen bilden av en toppstyrd och statisk organisation.

– Det håller jag inte med om. Man måste självklart vara förändringsbenägen, omvärlden snurrar omkring oss och vi måste snurra med. Många i vår regionstyrelse har suttit länge. Allt går rätt till enligt de demokratiska regler vi har att förhålla oss till. Men demokrati kan vara jobbig att driva ibland. Den som vill ha in en person i styrelsen behöver tala för sin kandidat mer offensivt än vad som görs i dag, och motivera varför. Det kanske man inte alltid mäktar med, säger han.

 Han avfärdar också risken att regionens tjänstemän får för stort inflytande när de servar regionstyrelsen med förslag och underlag.

Annons

 – Jag ser ingen nackdel i det. Har styrelsen en annan synpunkt så framför vi den. Och det är vi som tar besluten, poängterar han.

Samtidigt håller Bengt Svensson med om att Hyresgästföreningen skulle gynnas av en öppnare attityd. Framför allt längst ut i organisationens tentakler, i bostadsområden och föreningslokaler.

 – Vi har en stomme av väldigt kunniga människor på alla nivåer. Målet ska inte vara att byta ut dem för sakens skull. Det krävs ett visst mått av kontinuitet för att kunna gå framåt. Men vi vill avspegla medlemskåren på ett bättre sätt. Det finns många där ute som har jättebra idéer som vi kanske inte alltid riktigt får till oss, säger han.

Fakta: Dagens regionstyrelse

På valberedningens förslag valdes följande ledamöter om vid regionens årsmöte i april:

Monica Bogren, Södra Bohuslän
Joakim Hagberg, Angered
Martina Enghardt, Hisingen
Lisbeth Norberg, Östra

Pia Fridström, Centrum, valdes in som ny ledamot. Ordförande Bengt Svensson, Frölunda, fick förnyat förtroende.

Ett tiotal personer hade nominerats som utmanare till valberedningens förslag. Fem styrelseledamöter sitter kvar på sina poster i ytterligare ett år.

Fakta: Hyresgästföreningen region västra Sverige

Är en av Hyresgästföreningens nio regioner i landet.
Har drygt 75 000 medlemmar.
Omfattar 13 västsvenska kommuner: Ale, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Orust, Partille, Stenungsund, Tjörn, Varberg och Öckerö.

Läs också Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.