HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Över 300 fastighetsägare hotas av böter för ventilationsslarv

Huddinge Visa papper på att ni har en godkänd ventilation annars får ni böter. Det är budskapet i ett brev från Huddinge kommun till 343 fastighetsägare och hyresvärdar.

Huddinge kommun har tillsynsansvar över den obligatoriska ventilationskontrollen, OVK. Det betyder att de ska kontrollera att fastighetsägare som hyresvärdar, bostadsrättsföreningar och skolor har en godkänd ventilation. Fastighetsägarna ska sedan skicka in ett protokoll till kommunen som visar att ventilationen är godkänd, kommunen ska i sin tur registrera OVK-protokollet.

Men enligt Carolina Rojas ansvarig för OVK-ärenden på bygglovsavdelningen på Huddinge kommun, saknas protokoll från 343 fastighetsägare.

Läs ocksåMögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten

Varför har ni inte begärt in ventilationsprotokoll från de här fastighetsägarna ?

– Vi har inte haft resurser att begära in dem och utöva tillsyn och kontrollera om de har en godkänd ventilation, säger hon.

Vet ni hur många av de 343 fastighetsägarna som har en godkänd ventilation?

Läs ocksåRadonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

– Nej det vet vi inte, men det kan vara så att vissa har en godkänd ventilation men inte har skickat in protokollet till oss.

Vad gör ni för att komma tillrätta med problemet?

– Vi har anställt en person som ska se till att kontrollen blir bättre. I september skickade vi ut ett brev till 343 fastighetsägare som saknar godkända OVK-protokoll där det står att de måste skicka in ett protokoll som visar att de har en godkänd ventilation senast januari 2016.

Annons
Läs ocksåTre år efter obligatoriska ventilationskontrollen är problemen inte åtgärdade

Vad händer annars?

– De som inte skickar in protokoll i tid kommer vi att förelägga med vite, säger hon.

Vad har ni fått för reaktioner på brevet?

– Vissa har hört av sig och sagt att de har en godkänd ventilation men inte skickat in protokollet till oss. Andra har sagt att de kommer att utföra nya besiktningar så snart som möjligt.

Hur viktigt är det för hyresgästerna att lägenheten har en godkänd ventilation?

– Det är viktigt ur hälsosynpunkt.

Hur ser du på att ni inte tagit ert tillsynsansvar och sett till att ventilationen är godkänd?

Annons

– Det är inte bra  att vi inte har haft tillsyn över ventilationen och det är därför vi anställt en person som ska se till att fastighetsägarna skickar in ventilationsprotokollen.

Emilie Stroh, arbets- och miljömedicinska kliniken i Lund, specialiserad på inomhusmiljö, reagerar på att Huddinge kommun inte vet hur många av de över 300 fastighetsägarna som har en godkänd ventilation.

– Det är jätteilla. Både att man inte begär in ventilationsprotokoll och sedan inte följer upp att eventuella brister åtgärdas. Men det är inte helt ovanligt att det ser ut så här i kommunerna.

Hennes erfarenhet är att det är vanligt att luftkvaliteten i hyreshus och skolor är rätt dålig.

– Fastighetsägaren ska se till att ventilationen är bra men vi vet att det slarvas, vissa ventilationskanaler kan se förskräckliga ut. 

Läs också De längtar efter ny ventilation – har inte fungerat sedan 2015 Ingvar, 83, saknar frisk luft i bostaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.