HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Privata hyreshus i Fagersta kan tas över av kommunen

Fagersta Två i dag privatägda fastighetspaket med totalt 550 lägenheter i Fagersta kan komma att ingå i det kommunala bostadsföretaget som nu är på väg att bildas. Säljare är i så fall VS-Hus och Newsec.
Foto: Fagersta kommun/Monika Steczko
Fagersta kommun är på väg att mer än tredubbla sitt innehav av hyreslägenheter inför starten av allmännyttiga Bergslagsbostäder med kommunalrådet Marino Wallsten som styrelseordförande under en inkörningsperiod.

Fagersta är i dag en av ett fåtal kommuner i Sverige som saknar ett kommunägt så kallat allmännyttigt bostadsföretag.

Men som Hem & Hyra tidigare berättat, bland annat här, är ett sådant företag nu på väg att bildas. På det sättet vill Fagersta kommun ta ett starkare grepp om bostadsförsörjningen i en tid av bostadsbrist.

Läs ocksåChefen som fått nog av storstan och stora företag

Arbetsnamnet på företaget är Bergslagsbostäder och rekrytering av en vd har precis inletts. Som styrelse kommer under en inkörningsperiod ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott att fungera.

Starten av det kommunala bostadsföretaget har blivit försenat. Något som nu visar sig bland annat bero på att kommunen inlett diskussioner om köp av två privata fastighetspaket i Fagersta med totalt 550 lägenheter.

Intresserade säljare är i det ena fallet regionala VS-Hus medan säljaren i det andra fallet företräds av Newsec, ett förvaltningsbolag med verksamhet i norra Europa.

Läs ocksåPå torsdag kan hyresgästerna flytta till sina hem igen

Inför starten av allmännyttan äger Fagersta kommun bara 160 lägenheter. Ett uttalat mål är att kraftigt utöka det antalet.

– Det finns tre vägar att gå: Bygga nytt, köpa fastigheter eller samarbeta med andra kommunala bolag, säger kommunalrådet Marino Wallsten (S).

Han bedömer att Bergslagsbostäder kan vara i drift vid årsskiftet, med eller utan de i dag privatägda hyreshusen som det just nu förhandlas om.

Läs ocksåSven-Olof evakuerades efter explosion i grannlägenhetenSven-Olof fick evakueras efter explosion i grannlägenheten.

– Om affärerna genomförs blir Bergslagsbostäder ägare direkt eller så går kommunen in som köpare för att sedan överlåta fastigheterna till bostadsföretaget.

I dag förvaltas Fagersta kommuns lägenheter av det kommunalförbund med teknisk inriktning som Fagersta driver ihop med grannkommunen Norberg.

Läs också Värsta värden har gjort byn ökänd – möt den andra sidan av Blötberget Stendahl kom inte till rättegång - får betala halv miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.