HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Grafittikungen Elmo prydde prinsens palats

Sundsvall Diös hus på Sjögatan i Sundsvall har fått ett färgglatt lyft av muralmålaren "Elmo" som rest jorden runt och bland annat sprayat väggarna i en indisk prins palats – under en rejvfest.
Foto: Åsa Eriksson
Erik Lindström har tvättat smeknamnet "Dirty Elmo" till den mer konkreta taggen "Elmo" efter sin morfar som också var konstnär.

Vad ska man kalla dig? Konstnär? Grafittimålare?
– Varför inte klottrare? Jag målar på allt möjligt. Inomhusväggar hemma hos folk och mycket på duk. Tycker även om att skapa konst med koppartryck.

Läs ocksåSopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”Den här dagen har någon lämnat en uttjänt bäddmadrass på marken vid Mattias Hörnstens sopstation vid Peppareds torg i Balltorp. En av hyresvärden Förbos nya övervakningskameror syns i bild strax ovanför Mattias axel.

Vad handlar målningen på Sjögatan om?
– Jag har använt jordfärger, vilket jag gillar. Den föreställer hus härifrån stan, som jag först fotade av, och scener från olika möten som tillför något… dans, musik eller en blomma. Jag ville ge liv till och förändra gatan. Många stannar till och kommenterar när jag arbetar och flera har sagt att de tycker att målningen ”lirar” med gatumiljön.

Efter. Bara en gång har väggen utsatts för klotter sedan målningen 2012.
Före. Riksbyggen kontaktade Elmo för att pryda väggen och samtidigt få bort klottret.

Du målade Sundsvalls första så kallade muralmålning 2012, fågeln i Skönsberg, och på olika skolor i länet men även utomlands.
– Jag har rest mycket och målat på alla möjliga ställen och länder. Australien, Tyskland, Thailand, Indonesien och på bergstoppar i Spanien. I Indien målade jag i slumområden, på sjukhus och skolor.

… och i ett palats i Rajasthan. Berätta!
– Ja palatset var najs! Genom några vänner träffade jag en prins som bjöd in mig för att måla på en bröllopsfest för 4 000 gäster i sitt palats i öknen. Det blev nåt slags krigare med svärd. Jag fick också måla där en annan gång under en rejvfest, han gillade technomusik.

Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.
Palatsmålning 1.
Palatsmålning 2.

Vad toppar det? Har du nån drömvägg?
– Alla stora ytor som syns är lockande. Som ”glasspinnen” uppe på Norra berget skulle behöva ”prata” lite mer tycker jag, det är ju bara en vit grej som sticker upp nu.

Var bör det mer målas nånstans?
– Jag har sagt att jag ställer upp gratis att måla tillsammans med elever på skolor till exempel. Kanske lite workshops och en utställning. Allt är möjligt!

Är det någon som nappat på erbjudandet?
– Ja, några, men det är inget klart än.

Läs ocksåSopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik”En hyresvärd har inte rätt att utfärda sopböter. Om en hyresgäst vägrar betala måste värden gå till tingsrätten och bevisa anklagelsen innan det går att kräva några pengar.

Vad ger dig inspiration?
– Vad som helst. Att se på höstlöven eller knyta en ny knop. Från något litet som blir till något stort. I Vemdalen är jag ofta ute i skogen och fotar. Det inspirerar också.

Fakta: Erik "Elmo" Lindström

Gör: Sprayar och målar ”på vad som helst”. Det finns inga limits! Allt är möjligt.
Ålder: 36 år.
Bor: Utanför Härnösand, i en stuga i Vemdalen och har en ateljé i Sundsvall.
Aktuell med: Ny fasadmålning i Sundsvall och har eventuellt en utställning på gång.

Läs också Kennelklubben om hundattackerna mot människor: "Vi vill inte ha rasförbud" Så långa är kötiderna till de mest populära adresserna - Elin väntade i 15 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.