HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Grafittikungen Elmo prydde prinsens palats

Sundsvall Diös hus på Sjögatan i Sundsvall har fått ett färgglatt lyft av muralmålaren "Elmo" som rest jorden runt och bland annat sprayat väggarna i en indisk prins palats – under en rejvfest.
Foto: Åsa Eriksson
Erik Lindström har tvättat smeknamnet "Dirty Elmo" till den mer konkreta taggen "Elmo" efter sin morfar som också var konstnär.

Vad ska man kalla dig? Konstnär? Grafittimålare?
– Varför inte klottrare? Jag målar på allt möjligt. Inomhusväggar hemma hos folk och mycket på duk. Tycker även om att skapa konst med koppartryck.

Läs ocksåHyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”Missnöjd hyresgsät Heimstaden Malmö

Vad handlar målningen på Sjögatan om?
– Jag har använt jordfärger, vilket jag gillar. Den föreställer hus härifrån stan, som jag först fotade av, och scener från olika möten som tillför något… dans, musik eller en blomma. Jag ville ge liv till och förändra gatan. Många stannar till och kommenterar när jag arbetar och flera har sagt att de tycker att målningen ”lirar” med gatumiljön.

Efter. Bara en gång har väggen utsatts för klotter sedan målningen 2012.
Före. Riksbyggen kontaktade Elmo för att pryda väggen och samtidigt få bort klottret.

Du målade Sundsvalls första så kallade muralmålning 2012, fågeln i Skönsberg, och på olika skolor i länet men även utomlands.
– Jag har rest mycket och målat på alla möjliga ställen och länder. Australien, Tyskland, Thailand, Indonesien och på bergstoppar i Spanien. I Indien målade jag i slumområden, på sjukhus och skolor.

Annons

… och i ett palats i Rajasthan. Berätta!
– Ja palatset var najs! Genom några vänner träffade jag en prins som bjöd in mig för att måla på en bröllopsfest för 4 000 gäster i sitt palats i öknen. Det blev nåt slags krigare med svärd. Jag fick också måla där en annan gång under en rejvfest, han gillade technomusik.

Läs ocksåGaragestriden har fått hyresgästerna att gå samman
Palatsmålning 1.
Palatsmålning 2.

Vad toppar det? Har du nån drömvägg?
– Alla stora ytor som syns är lockande. Som ”glasspinnen” uppe på Norra berget skulle behöva ”prata” lite mer tycker jag, det är ju bara en vit grej som sticker upp nu.

Var bör det mer målas nånstans?
– Jag har sagt att jag ställer upp gratis att måla tillsammans med elever på skolor till exempel. Kanske lite workshops och en utställning. Allt är möjligt!

Annons

Är det någon som nappat på erbjudandet?
– Ja, några, men det är inget klart än.

Läs ocksåNär prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihopBildmontage med en krislåda fylld av saker som nödradio och stormkök. Intill två kvinnor som förbereder mat vid ett bord.

Vad ger dig inspiration?
– Vad som helst. Att se på höstlöven eller knyta en ny knop. Från något litet som blir till något stort. I Vemdalen är jag ofta ute i skogen och fotar. Det inspirerar också.

Fakta: Erik "Elmo" Lindström

Gör: Sprayar och målar ”på vad som helst”. Det finns inga limits! Allt är möjligt.
Ålder: 36 år.
Bor: Utanför Härnösand, i en stuga i Vemdalen och har en ateljé i Sundsvall.
Aktuell med: Ny fasadmålning i Sundsvall och har eventuellt en utställning på gång.

Läs också Nu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor" Därför kan du hitta dallerspindlar i din lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.