HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Psykisk terror när grannen dansar

Skåne Ami och Tor kör planlöst runt i natten för att få tiden att gå. I bilen kan de prata med varandra. Hemma är det omöjligt. Grannarna har fest med pukor och kvinnor som dansar i högklackat. De bävar för sekunden de kör in i garaget. Först då vet de om festen är över.
Foto: Gry Ellebjerg

Paret hyr en trea i en mellanstor stad i Skåne. De har målat väggarna själva och satsat mycket på sitt hem. I bokhyllan står ett stort dockskåp men det är inte till för barn. Amis hobby är att dekorera dockskåpet med möbler, lampor som går att tända och med riktiga tapeter. Där inne ser allt lugnt och skönt ut. I Amis eget hem är det kaos.

När det är riktigt outhärdligt packar Ami och Tor väskan och kör till dottern fem mil bort för att få sova. De har bott i samma lägenhet sedan 2005 men de senaste fyra åren har de upplevt att bostaden varit invaderad av ljud som gjort deras hem tidvis obeboelig.

Läs ocksåKartläggning: Fester stör dina grannar mest av allt

Enligt Ami och Tor är problemet fester och barn. Varje morgon vaknar Ami av att barn hoppar, springer eller stampar i golvet. Tiderna kan variera men det är alltid samma ljud.

– Vi har själva haft små barn men de här ungarna måste gå på 240 volt. De far runt så att lamporna i taket gungar. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag kommer att få ett sammanbrott om inte det här lugnar ner sig. Det är psykisk terror.

Läs ocksåHög musik stör oss mest

Tor säger att när det är som värst med festerna kan han inte sova. Han ringer till jobbet på morgonen och anmäler sig sjuk. De bjuder inte hem vänner längre eftersom störningarna från grannarna gör det omöjligt att föra ett samtal. När Ami fyller 60 år firar de henne på en restaurang.

– Tänk dig, säger Tor, att du sitter där med dina vänner i lugn och ro och äter en god middag. Plötsligt sätter någon på en borrmaskin eller en såg. Exakt så är det att bo här.

De har pratat med sina grannar och bett dem att lugna ner sig men fått till svar att de ska sköta sig själva eller flytta om det inte passar. Enligt parets upplevelse har hotfulla situationer uppstått. När de tagit upp det med fastighetsägaren har han rått dem att undvika kontakt. Hyresvärden har skickat ut ett antal varningsbrev men det har inte blivit någon förändring. Ami har ringt störningsjouren gång på gång men de har sällan kört ut och de få gånger de gjort det har det ofta lugnat ner sig. Hyresvärden har lyssnat till Amis förtvivlan men på grund av bristande bevis står ord mot ord.

Läs ocksåSå hanterar du en störande granne

– Jag känner mig maktlös och utelämnad gentemot grannar och hyresvärd. Man står väldigt ensam och känner sig jobbig. Nu ringer vi och klagar igen. Men vi är ju inte dom som klagar för att vi vill klaga. Vi ringer för att vi inte kan föra en dialog med vår granne.

Ami och Tor heter egentligen något annat.

Läs också Fagersta startar kommunalt bostadsbolag Marias lägenhet kommer rivas i sommar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.