Råslättborna känner sig trygg
Vårsolen skiner och barnen leker i centrumparken. Meli Ahmeti, 39 år strosar från affären hand i hand med dottern Elliona åtta år. De har bott på Råslätt ända sedan de kom till Sverige från Albanien för elva år sedan. Meli arbetar inom hemtjänsten på Råslätt. Dottern går i Råslättsskolan. Råslätt är rätt och slätt hemma för familjen Ahmeti.
– Vi trivs jättebra. Här är lugnt och tryggt. Det förekommer väl stök i alla bostadsområden. Men det är inte mer här än någon annanstans, säger Meli.
Peter Bakic 16 år har bott i Råslätt hela sitt liv. Han sysslar inte med alkohol eller droger, men berättar om de som gör det.
– De åker in till centrum och köper, för här ute finns det inget att få tag på. Jag åker sällan till centrum för där känner jag mig otrygg, konstaterar han.
Vätterhems bostadsbolag äger alla hyresfastigheter i Råslätt som med sina drygt 5 000 invånare och det rika serviceutbudet utgör ett komplett samhälle. Anders Hallgren arbetar sedan 17 år som bovärd i området. Han menar att det skamfilade ryktet går lång tillbaka i tiden.
– När miljonprogrammet byggdes för 50 år sedan, flyttade socialfall och invandrare hit. Det blev grogrunden till det dåliga ryktet.
Annika Vikström, Vätterhems förvaltningschef på Råslätt, bekräftar hypotesen.
– Det är mycket hus på liten yta och många olika nationaliteter. Det skapar en tro om att det förekommer oroligheter. När något händer i Råslätt, uppmärksammar media det mer än om samma incident sker i en annan stadsdel.
Vätterhems nöjd-kund-index visar att 85,2 procent av hyresgästerna känner sig trygga i Råslätt.
– Graden av trygghet är ungefär lika hög här som i city. Vi ligger i topp vad gäller upplevd trygghet bland alla miljonprogram i hela Sverige.
Vätterhem arbetar bland annat med en trygghetsmånad med trygghetsvandringar, brandinformation och bilsäkerhet. Man bjuder även in till dialog med hyresgästerna kring temat trygghet.
– Vi vill verka aktivt för att bevara tryggheten, men också för att motverka mediabilden, säger Annika Vikström.