Annons

Slutar inte hyra ut – får betala 240 000 kronor

Nyheter Det ser ut att bli en dyr affär för värden som inte slutar hyra ut sina rum i Helsingborg. Det senaste myndighetsbeslutet lyder: 240 000 kronor i vite.

Huset på Hövitsmansgatan i centrala Helsingborg blev känt när bland annat SVT visade filmer på stora råttor som sprang runt på gården och upp på balkonger. Grannarna vittnade om att problemen hade funnits länge. Det skulle visa att sig att det också fanns andra problem i huset.

Redan i december gjorde räddningstjänsten och andra myndigheter en tillsyn i huset och drog slutsatsen att mannen inte på vanligt vis hyr ut bostäder. Verksamheten skulle i stället betraktas som hotell/vandrarhem. För det saknades tillstånd och brandskyddet var mycket bristfälligt. Räddningstjänsten följde upp med inspektioner och beslutade senare om ett så kallat föreläggande, mannen skulle omedelbart upphöra att hyra ut. Gjorde han inte det var föreläggandet förenat med ett löpande vite på 120 000 kronor i månaden.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu har förvaltningsrätten i Malmö fattat ett något ovanligt beslut. Trots att själva förläggandet inte är avgjort av länsstyrelsen, dit räddningstjänstens beslut överklagades, har de utdömt vite för två månader, 240 000 kronor (räddningstjänsten kan kontinuerligt månadsvis ansöka om att mannen ska betala 120 000 kronor). Orsaken är framför allt att det bristfälliga brandskyddet kan få ödesdigra konsekvenser.

I domen överväger rätten flera omständigheter. Bland annat hur troligt det är att länsstyrelsen upphäver räddningstjänstens beslut, vilka konsekvenser föreläggandet och vitet får för hyresvärden och de boende. Förvaltningsrättens bedömer att länsstyrelsen kommer att gå på räddningstjänstens linje och trots att föreläggandet och vitet kommer att slå mycket hårt mot fastighetsägaren (ekonomisk) och de boende (tvingas troligen flytta) utdömer de vitet på grund av den allvarliga situationen.

Länsstyrelsen kan inte ge besked när ärendet kommer att avgöras där. Både länsstyrelsens och förvaltningsrättens dom kan överklagas.

Annons
Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Hem & Hyra har försökt att nå fastighetsägaren.

 

Läs också:

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Här har råttorna tagit över

Kommunen gör akutinsats mot råttor i hyreshus

Annons

Räddningstjänsten: Hyreshuset har blivit olagligt hotell

Vite på 30 000 för sopor som lockar råttor

Rikskänd för råttor frågar sig: Är jag en bov?

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Ninni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.