HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Slutar inte hyra ut – får betala 240 000 kronor

Nyheter Det ser ut att bli en dyr affär för värden som inte slutar hyra ut sina rum i Helsingborg. Det senaste myndighetsbeslutet lyder: 240 000 kronor i vite.

Huset på Hövitsmansgatan i centrala Helsingborg blev känt när bland annat SVT visade filmer på stora råttor som sprang runt på gården och upp på balkonger. Grannarna vittnade om att problemen hade funnits länge. Det skulle visa att sig att det också fanns andra problem i huset.

Redan i december gjorde räddningstjänsten och andra myndigheter en tillsyn i huset och drog slutsatsen att mannen inte på vanligt vis hyr ut bostäder. Verksamheten skulle i stället betraktas som hotell/vandrarhem. För det saknades tillstånd och brandskyddet var mycket bristfälligt. Räddningstjänsten följde upp med inspektioner och beslutade senare om ett så kallat föreläggande, mannen skulle omedelbart upphöra att hyra ut. Gjorde han inte det var föreläggandet förenat med ett löpande vite på 120 000 kronor i månaden.

Läs ocksåYlva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stoppKollektiv

Nu har förvaltningsrätten i Malmö fattat ett något ovanligt beslut. Trots att själva förläggandet inte är avgjort av länsstyrelsen, dit räddningstjänstens beslut överklagades, har de utdömt vite för två månader, 240 000 kronor (räddningstjänsten kan kontinuerligt månadsvis ansöka om att mannen ska betala 120 000 kronor). Orsaken är framför allt att det bristfälliga brandskyddet kan få ödesdigra konsekvenser.

I domen överväger rätten flera omständigheter. Bland annat hur troligt det är att länsstyrelsen upphäver räddningstjänstens beslut, vilka konsekvenser föreläggandet och vitet får för hyresvärden och de boende. Förvaltningsrättens bedömer att länsstyrelsen kommer att gå på räddningstjänstens linje och trots att föreläggandet och vitet kommer att slå mycket hårt mot fastighetsägaren (ekonomisk) och de boende (tvingas troligen flytta) utdömer de vitet på grund av den allvarliga situationen.

Länsstyrelsen kan inte ge besked när ärendet kommer att avgöras där. Både länsstyrelsens och förvaltningsrättens dom kan överklagas.

Läs ocksåForskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"bo med andra

Hem & Hyra har försökt att nå fastighetsägaren.

 

Läs också:

Läs ocksåEllinor väcktes av att råtta sprang på täcket – evakuerad hela sommaren utan sin hund

Här har råttorna tagit över

Kommunen gör akutinsats mot råttor i hyreshus

Räddningstjänsten: Hyreshuset har blivit olagligt hotell

Vite på 30 000 för sopor som lockar råttor

Rikskänd för råttor frågar sig: Är jag en bov?

Läs också Välkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal Glömde pasta på spisen - får betala 200 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.