Annons

Sarah var nära att förlora sitt hyreskontrakt

Malmö Hyresvärden sade upp Sarah och hennes femåriga dotter. Men i hyresnämnden fick de en andra chans.
Foto: Kristina Wahlgren
Hon blev uppsagd efter att ha slarvat med hyran. "Jag kommer aldrig mer att betala hyran för sent", säger Sarah, som vill vara anonym.

”Uppsägningen kom inte som någon chock. Jag visste att jag hade en hyresskuld eftersom jag låg efter med en hyra. Jag hade fått en varning, eller om det var två. Så på något sätt var jag förberedd. Samtidigt tyckte jag att det var lite orättvist. Jag tycker att hyresvärden var stelbent. Jag hade ju aldrig någon chans att betala den hyran jag kommit efter med eftersom hyresvärden ville ha hela summan på en gång. Hur skulle jag kunna betala två hyror samtidigt? Efter att jag har betalat hyran på 7 000 kronor har jag 6 000 kvar att leva på. Det normala är att man gör upp en avbetalningsplan, inte att man måste betala allt på en gång.

Det är inte så att jag skyller ifrån mig. Jag är vuxen och ansvarig för mitt liv. Och det är inte så att jag har festat upp hyrespengarna. Men jag tänkte fel. Jag prioriterade andra räkningar i stället. Det har jag lärt mig nu. Betala alltid hyran först. Och elen. Man måste ha tak över huvudet, det går före allt annat. Jag fick hjälp av Mats på Hyresgästföreningen. Han försökte komma överens med hyresvärden innan vi skulle ses i hyresnämnden men de vägrade. Jag fick kallelsen till nämnden två månader innan jag skulle dit. Att sedan gå och vänta på det var olidligt. Jag visste ju inte om vi skulle bli tvungna att flytta med kort varsel. När vi väl satt i hyresnämnden kände jag mig väldigt liten. Hur har jag hamnat här, tänkte jag. Hyresvärden försökte se sträng ut. Jag tycker inte att det hade behövt gå så långt och när vi väl satt där så gick hyresvärden med på en avbetalningsplan. Jag fick bo kvar med ett korttidskontrakt. Jag blev så lättad. Är jag sen med hyran en enda dag nu kan jag bli uppsagd. Men det kommer inte att hända.”

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Annons
Läs också Hyresvärden vinner oftast när kontraktet står på spel Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.