Annons

Hyresvärden vinner oftast när kontraktet står på spel

Skåne På fem år har över 2 000 skånska hyresgäster stått inför uppsägning i hyresnämnden. Om parterna inte kommer överens pekar statistiken mot att värden får igenom sitt flyttkrav.
På Södra Sofielund och på Holma sägs flest hyresgäster upp, enligt siffror från hyresnämnden.

Det kan bli dramatiskt när en hyresgäst riskerar att förlora bostaden. I vissa fall står grannar mot grannar. Hem & Hyra har följt upp drygt 2 000 uppsägningar i Skåne under fem års tid och granskat utgången i hyresnämnden.

Det rör boende hos de kommunala bostadsbolagen med tiotusentals hyresgäster men även hos privata hyresjättar och mindre ägare. Endast 4 fall av 100 slutar med fördel hyresgästen, det vill säga där nämnden helt avslår hyresvärdens ansökan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kartläggningen visar bara en del av verkligheten eftersom hyresgäster även har förlorat kontrakt via andra instanser under samma period. Men när en uppsägning väl hamnar i nämnden är det absolut vanligast att det slutar med någon typ av överenskommelse mellan värd och hyresgäst som resulterar i en avskrivning eller förlikning. Det sker i över hälften av fallen.

Inom kategorierna ryms även mål med felaktiga ansökningar eller där hyresgästen till exempel hinner flytta innan nämnden kommit fram till ett beslut. Resultatet av en förlikning kan bli att hyresgästen får bo kvar men med ett kontrakt som har kortare uppsägningstid än det hade tidigare. Om parterna inte alls kan komma överens får värden med största sannolikhet igenom sitt flyttkrav i och med att nämnden ger bifall.
– Vi gör alltid en avvägning innan om möjligheten att vinna, säger Lars-Gunnar Larsson på MKB.

Annons

Att värden väljer att riva ett kontrakt kan bero på obetalda eller sena hyror, störningar eller svartuthyrning.
– Trenden är att hyresgäster blir uppsagda på grund av bristande behov i storstäderna, att de har hyrt ut i andra hand utan tillåtelse. Det är vanligare nu än för tio år sedan, säger Susanne Björkman Ragnarson, chef över hyresnämnden i Malmö.

Läs ocksåSarah var nära att förlora sitt hyreskontrakt

Kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö är den enskilt största hyresvärden i Skåne och ser ett annat tydligt återkommande scenario.
– Majoriteten av våra ärenden i nämnden är försenade hyresinbetalningar, säger bolagets jurist Lars-Gunnar Larsson.
–Man måste titta på typen av ärende. Det ska mycket till för att få avslag om det finns obetalda hyror, säger han.

Han betonar att bolaget jobbar med andra metoder som samtal och hembesök för att komma till bukt med problem innan det blir aktuellt med en uppsägning som går upp i nämnden.

Här sägs flest hyresgäster i Lund upp, enligt siffror hyresnämnden.

Juristen Thomas Larsson på LKF i Lund menar att uppsägningar i vissa fall även kan handla om att behålla kontrollen över hyresbeståndet.
–Har man inte behov av en lägenhet hyr vi gärna ut till någon annan som har ett behov. Detta i stället för att låta marknaden lösa det hela utan vår vetskap, säger Thomas Larsson.

Annons

 

Fakta: Så gick det i hyresnämnden

Fakta: Så många kontrakt sades upp per kommun i Skåne 2013-2017
Kommun Totalt antal Varav antal hos det kommunala bostadsbolaget
Malmö 978 459 (MKB)
Helsingborg 307 70 (Helsingborgshem)
Lund 238 174 (LKF)
Trelleborg 48 21 (Trelleborgshem)
Simrishamn 35 3 (Simrishamnsbostäder)
Tomelilla 27
Burlöv 23 12 (Burlövsbostäder)
Ystad 16 4 (Ystadbostäder)
Sjöbo 13
Staffanstorp 13
Lomma 7
Svedala 5
Vellinge 0
Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.