Annons

Sjöng dag och natt i hyreshuset – nu kastas kvinnan ut

Malmö Grannarna och värden fick nog av den sjungande hyresgästen. Trots varningar fortsatte störningarna, dygnet runt. Nu åker kvinnan ut, enligt en ny dom. Läs också: Detta får du tåla som granne.
Kvinnan sjunger så högt och intensivt i sin lägenhet att hon riskerar sitt kontrakt.
Foto: Getty Images
Kvinnan sjöng så högt och intensivt i sin lägenhet att hon nu förlorar sitt hyreskontrakt.

”Trots flera samtal från vår personal på området fortsätter störningarna”.

”Ni sjunger högt dag som natt i flera timmar i sträck”.

Varningarna kom från hyresvärden, men hjälpte inte. Kvinnan, som är sextioårsåldern, har bott i den lilla byn Oxie strax utanför Malmö i över femton år. Nu tvingas hon ut. Enligt ett beslut i hyresnämnden måste hon flytta omedelbart.

Grannarna har under minst ett år klagat på hur kvinnan sjöng högt i sin lägenhet flera timmar i sträck, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat. Hon ska ha tittat på tv, städat och flyttat runt möbler dygnets alla timmar. Det uppgav vittnen under förhandlingarna i hyresnämnden. En granne berättade att hon vaknade tre till fyra gånger varje natt på grund av den sjungande grannen.

Kom aldrig till förhandlingen i nämnden

Trots hembesök från hyresvärden och skriftliga varningsbrev har kvinnan fortsatt att störa i hyreshuset. Hon dök aldrig upp på förhandlingen i hyresnämnden och nämnden konstaterar därför att det saknas motbevis till grannarnas och hyresvärdens uppgifter.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att hyresgästen sjunger dag eller natt i en omfattning som inte ”bör tålas”. Därför måste hon flytta.

Men vad får man då tåla som boende i ett hyreshus?

 

Susanna Skogsberg förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens dåvarande förbundsjurist Susanna Skogsberg har tidigare svarat så här:

– Egentligen ganska mycket vad det gäller normala ljud i en fastighet. Man får ju inte störa sina grannar, men att någon har barn som leker eller till och med har kolik och gråter 24 timmar om dygnet är egentligen inte en störning i lagens mening, så det får man helt enkelt tåla. Däremot är det inte okej att en hund står och ylar timme ut och timme in. Man får inte heller spela musik jättehögt, inte ens på dagtid. Och om man får en tillsägelse från sin hyresvärd så bör man rätta sig efter det.

Vad kan man göra åt en störande granne?

– Den som blir störd av grannar kan ringa störningsjouren. Om störningsjouren får rycka ut kan den som stör få betala en kostnad. Upprepade störningar kan leda till uppsägning.

LÄS MER: Så hanterar du en störande granne


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.