Annons

Stör sina grannar dag och natt – nu sägs hon upp: ”Sjunger högt och intensivt”

Malmö Både grannar och hyresvärd har fått nog av den sjungande hyresgästen i Malmö. Trots varningar fortsätter hon störa i hyreshuset. Nu vill hyresvärden slänga ut henne - för gott. LÄS ÄVEN: Detta får du tåla som granne.
Kvinnan sjunger så högt och intensivt i sin lägenhet att hon riskerar sitt kontrakt.
Foto: Getty Images
Kvinnan sjöng så högt och intensivt i sin lägenhet att hon nu förlorar sitt hyreskontrakt.

”Trots flera samtal från vår personal på området fortsätter störningarna”. ”Ni sjunger högt dag som natt i flera timmar i sträck”.

Utdragen är från ett av de varningsbrev den sjungande hyresgästen har fått av hyresvärden MKB. I ett annat brev skriver värden ”Ni sjunger högt dag som natt flera timmar i sträck”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan, som är i sextioårsåldern, har bott i byn Oxie utanför Malmö i drygt femton år. Nu kan hon tvingas flytta.

Både grannar och hyresvärd har fått nog av ljudstörningarna inifrån tvårummaren. Hyresvärden har gjort både hembesök och skickat flera skriftliga varningar till kvinnan som stör grannarna med sin sång. Men det har inte hjälpt.

Öppnar inte dörren för störningsjouren

Grannar har kontaktat störningsjouren upprepade gånger och jouren bekräftar bilden. Kvinnan sjunger mycket riktigt dag och natt i lägenheten. Men det hörs även andra ljud från lägenheten: bråk, skrik och tv-ljud. När störningsjouren har ringt på har de hört kvinnans sång men hon har inte öppnat dörren.

Men trots varningarna: kvinnan har fortsatt att sjunga på dygnets alla timmar. Och nu är hon uppsagd. Hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, har tröttnat och kvinnan är inte välkommen längre.

Annons

Hon vill dock inte flytta och fallet ska därför avgöras av hyresnämnden.

Vänd dig till försäkringsbolaget, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen
Man måste tåla en hel del när man bor i ett flerfamiljshus, enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Men vad får man då tåla som boende i ett hyreshus?

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg har svaret:

— Egentligen ganska mycket vad det gäller normala ljud i en fastighet. Man får ju inte störa sina grannar, men att någon har barn som leker eller till och med har kolik och gråter 24 timmar om dygnet är egentligen inte en störning i lagens mening, så det får man helt enkelt tåla. Däremot är det inte okej att en hund står och ylar timme ut och timme in. Man får inte heller spela musik jättehögt, inte ens på dagtid. Och om man får en tillsägelse från sin hyresvärd så bör man rätta sig efter det.

Vad kan man göra åt en störande granne?

Annons
Läs ocksåEfter pandemin: Fler stör sig på grannen – här är utredarens bästa tipsAllt fler stör sig på sina grannar

– Den som blir störd av grannar kan ringa störningsjouren. Om störningsjouren får rycka ut kan den som stör få betala en kostnad. Upprepade störningar kan leda till uppsägning.

LÄS MER: Så hanterar du en störande granne

 

Läs också"Jag betedde mig som ett as mot mina grannar"

Läs också 77-åring hotade grannarna med yxa – döms men slipper betala skadestånd Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.