HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Släppte in tjuvar – får bo kvar

Göteborg Hyresgästen fångas på övervakningskamera när hon släpper in två inbrottstjuvar och guidar dem runt i källaren. Anmärkningsvärt, tycker hyresnämnden. Men kvinnan får ändå bo kvar.
Foto: Istockphoto

Enligt privatvärden stod en hyresgäst på Hisingen för upprepade störningar, nedskräpning och hon släppte dessutom in inbrottstjuvar i huset. Värden ville bryta kontraktet och vände sig till hyresnämnden för att kunna bryta kontraktet.

Värden har bevis från övervakningskameror i husets källare. En inspelning visar hyresgästen och två okända män i källaren en sen kväll. Hon guidar männen runt och de rycker i dörrar för att se om det finns något att stjäla.

Läs ocksåHalmstadvärd lyckas höja hyran – men inte så mycket

Senare samma natt återkommer männen, går runt och försöker bland annat bryta upp cykellås.

Andra inspelningar visar hur både expojkvännen och hyresgästen vid olika tillfällen försöker bryta upp låset på cyklar och när hennes inneboende går runt i källaren tillsammans med en maskerad man på jakt efter stöldgods. Enligt värden har hyresgästen varit medveten om stölderna.

Kvinnan har en annan version. Hon visste inte att expojkvännen och den inneboende gjort inbrott i källaren och hon har inte försökt stjäla en cykel. Hon bröt visserligen upp ett cykellås, men det var för att hon hade tappat bort sin nyckel och försökte bryta upp låset på fel cykel. När hon insåg misstaget lät hon cykeln stå kvar.

Läs ocksåRobert Dicksons stiftelse får lov att renovera i AnnedalSorgklädda hyresgäster går sorgetåg genom Haga i protest mot renoveringar och kraftiga hyreshöjningar hos Robert Dicksons stiftelse på Carl Grimbergsgatan i Annedal.

Hyresgästen anser inte att hon gjort sig skyldig till så allvarliga saker att hyresavtalet ska upphöra.

Och hyresnämnden håller med om att kvinnan ska få bo kvar. Detta trots att en av inspelningarna från övervakningskameran talar för att hyresavtalet ska upphöra.

Enligt nämnden framgår det tydligt att hyresgästen visar de två presumtiva inbrottstjuvarna runt och är medveten om att de har för avsikt att stjäla. Hon har då på ”ett flagrant sätt åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst”.

Läs ocksåSvartmögel fäller Laholmsbo

Men det som talar för att hon trots allt ska få behålla hyresavtalet är att värden känt till det som hände i källaren en längre tid utan att vidta åtgärder. Det var först under det andra sammanträdet i hyresnämnden som värden tog upp händelsen.

De andra inspelningarna bevisar inte att kvinnan visste att expojkvännen eller hennes inneboende tänkt stjäla i källaren. Hyresnämnden tror också på hyresgästens förklaring om tillfället när hon bröt upp ett cykellås. Att kvinnan inte tänkte stjäla stöds av det faktum att hon lät cykeln stå kvar.

Kvinnan har bott i lägenheten i närmare tio år, medan alla de aktuella händelserna har skett under en kort period i början av 2018. Det talar för hennes sak.

Dessutom har värden skickat brev om att hyresgästen ska vidta rättelser, annars kan hyresavtalet sägas upp – men de två breven har skickats efter att hon redan var uppsagd. Enligt nämnden kan det tolkas som att kvinnan fått en ny chans och att den första uppsägningen tagits tillbaka.

Enligt nämndens är kvinnans intresse av att få behålla lägenheten större än värdens intresse av att ta tillbaka den. Hon får med andra ord bo kvar.

Hyresvärden har överklagat beslutet till Svea hovrätt.

Läs också Tog ut 25 000 kronor i överhyra Snabb inkasso hos Vätterhem - omdiskuterad metod

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.