HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Startar omorganisation – samtidigt som hon slutar

Göteborg Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen i Västra Sverige, säger upp sig. Samtidigt lanserar hon en omorganisation av hela regionkontoret.
Foto: Emelie Asplund
Anna Lönn Lundbäck slutar som regionchef för Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hennes efterträdare ska rekryteras under våren och under tiden blir förhandlingschef Pedram Kouchakpour tillförordnad chef.

Anna Lönn Lundbäck presenterade den planerade omorganisationen på ett personalmöte i förra veckan. Samtidigt berättade hon att hon slutar vid årsskiftet för att istället börja arbeta för Sveriges Byggindustrier.

Dit har hon värvats av den nya vd:n, före detta infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Vad har du för tankar om att du slutar precis nu, just i början på en omorganisation?

– Förarbetet har pågått i över ett år, och jag är övertygad om att det här är rätt riktning för att vi ska nå målen i Agenda 2022. Regionen är också väl rustad för att genomföra den här förflyttningen.

Men hur tror du det påverkar omorganisationen att du försvinner?

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

– Det är förstås ett fakta att jag slutar nu. Jag kommer inte att vara med under själva genomförandefasen, som är den svåraste biten. Men jag har samtalat med (förbundschef) Jonas Nygren. Vi är överens om att det är viktigt att fortsätta med förändringen nu och inte tappa fart, säger Anna Lönn Lundbäck.

Anna Lönn Lundbäck har varit regionchef i Västra Sverige i sex år.

Annons

Regionen är en av Hyresgästföreningens starkaste i Sverige, med en stadig medlemsökning under lång tid, medan många andra regioner tappar. När riksförbundet tog fram Framtidsprogrammet, som ska vara en långsiktig strategi för 2020-talet, leddes arbetet av Anna Lönn Lundbäck.

Läs ocksåHan går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"Regionordförande Ronny Bengtsson utanför hemmaföreningen Västra Göteborgs lokal vid Mariaplan i Majorna. Inför valet träffar han ledande politiker från samtliga 13 kommuner i regionen för att prata bostadspolitik. "Jättebra", säger han om bemötandet under turnén så här långt. "De tycker att det är ett bra initiativ från oss."

Regionstyrelsen och dess ordförande Bengt Svensson har valt att ha en lite lägre profil jämfört med förtroendevalda i andra regioner. Istället är det ofta du som varit organisationens ansikte utåt. Hur har det varit?

– Väldigt roligt, jag är glad för att ha fått ha den rollen. Det har varit sex fantastiska år på Hyresgästföreningen. Därför känns det också lagom att gå vidare nu.

Tror du att du kommer att vara lika utåtriktad som regionchef på Sveriges Byggindustrier?

– Jag kommer att fortsätta nätverka och kanske finnas på ännu fler arenor, så det tror jag.

Innan Hyresgästföreningen var du direktor på Räddningsmissionen. Nu går du från att arbeta i folkrörelseorganisationer till byggindustrins arbetsgivarorganisation. Tycker du att du byter sida?

Annons

– Jag ser det mer som att jag med all min erfarenhet kan tillföra andra perspektiv. Det fanns många som var intresserade av tjänsten, och jag har fått höra att det som gjorde mig intressant var att jag kan tillföra ett konsumentperspektiv. Det tillsammans med min erfarenhet av att leda förändringsarbete.

Har du några råd till din efterträdare?

– Bara glada tillrop. Det finns ett enormt engagemang i hyresgäströrelsen kring hemmets betydelse, både bland förtroendevalda och anställda. Använd den kraften och kroka arm med dem för att göra ett bättre arbete!

 

Fakta: Region Västra Sverige

Är en av Hyresgästföreningens nio regioner i landet.

Har drygt 75 000 medlemmar.

Omfattar 13 västsvenska kommuner: Ale, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum,Mölndal, Orust, Partille, Stenungsund, Tjörn, Varberg och Öckerö.

I stora drag motsvarar regionen det som brukar benämnas Storgöteborg.

Läs också Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.