HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nytt medlemsrekord i väst

Halland Hyresgästföreningen region Västra Sverige växer för tionde året i rad, och mest i hela Sverige. Nu är 76 300 personer medlemmar.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
De förtroendevalda hyresgästerna i Västra Sveriges regionfullmäktige firade årets medlemsutveckling och andra framgångar med alkoholfri cider då de nyligen möttes för att godkänna nästa års verksamhetsplan och budget.

Medlemsutvecklingen i region Västra Sverige saknar motstycke i landet. Här har antalet medlemmar ökat för varje år sedan 2006, då 64 000 västsvenskar stod med i medlemsregistret.

Nu är motsvarande siffra 76 300 personer. Bara det senaste året har regionen vuxit med mer än 2 800 medlemmar. Det är klart mest av alla nio regioner i landet, både i antal och i procent.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

– Det är extremt bra siffror, säger Tony Praetorius, chef för medlemsrekrytering i Västra Sverige.

– Dels beror det på samhällsklimatet. Bostadsfrågan har förändrats i Göteborg. Vi har förhandlat för många hyresgäster, och vi har synts väl. De lokala föreningarna har jobbat starkt och bra. Det bidrar till att man pratar mer om bostadsfrågan i vardagen nu, ute i bostadsområdena. Och regionkontoret har varit en motor med nya tankar och idéer.

Annons

Även organisationsgraden är högre i Västra Sverige. 37 procent av alla hyreshushåll i landet är med i Hyresgästföreningen. I den västsvenska regionen gäller det 42 procent. De senaste åren har föreningen här gått in extra hårt för att nå potentiella medlemmar i områden där få väljer att gå med.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

– Hela Hyresgästföreningen har sådana vita fläckar. Men vi ser effekten av att vi satsat på att jobba i alla föreningsområden. Vi har ökat organisationsgraden jättemycket, säger Tony Praetorius.

Ändå saknas inte framtidsutmaningar. Fler ska välja att stanna kvar i föreningen, är det tänkt. Tony Praetorius betonar vikten av god service, och av att föreningens förtroendevalda och regionkontorets tjänstepersoner fortsätter att jobba bra tillsammans för medlemmarnas bästa.

Annons

– Vi ska bli en bredare samhällsaktör, och ta oss an sociala frågor och frågor om trygghet och ekonomi. Det ska kännas att det här är en förening där jag faktiskt kan få hjälp, och som det går bra för.

Läs ocksåHan går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"Regionordförande Ronny Bengtsson utanför hemmaföreningen Västra Göteborgs lokal vid Mariaplan i Majorna. Inför valet träffar han ledande politiker från samtliga 13 kommuner i regionen för att prata bostadspolitik. "Jättebra", säger han om bemötandet under turnén så här långt. "De tycker att det är ett bra initiativ från oss."

Även på riksplanet går det överlag bra för föreningen, som vuxit med flera tusen medlemmar de senaste åren. Målet i år är att vara 539 757 medlemmar när nyåret ringer in.

Fakta: Region Västra Sverige

Hade strax före jul 76 300 medlemmar.
Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.
Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg.

Läs också Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.