Annons

Nytt medlemsrekord i väst

Halland Hyresgästföreningen region Västra Sverige växer för tionde året i rad, och mest i hela Sverige. Nu är 76 300 personer medlemmar.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
De förtroendevalda hyresgästerna i Västra Sveriges regionfullmäktige firade årets medlemsutveckling och andra framgångar med alkoholfri cider då de nyligen möttes för att godkänna nästa års verksamhetsplan och budget.

Medlemsutvecklingen i region Västra Sverige saknar motstycke i landet. Här har antalet medlemmar ökat för varje år sedan 2006, då 64 000 västsvenskar stod med i medlemsregistret.

Nu är motsvarande siffra 76 300 personer. Bara det senaste året har regionen vuxit med mer än 2 800 medlemmar. Det är klart mest av alla nio regioner i landet, både i antal och i procent.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är extremt bra siffror, säger Tony Praetorius, chef för medlemsrekrytering i Västra Sverige.

– Dels beror det på samhällsklimatet. Bostadsfrågan har förändrats i Göteborg. Vi har förhandlat för många hyresgäster, och vi har synts väl. De lokala föreningarna har jobbat starkt och bra. Det bidrar till att man pratar mer om bostadsfrågan i vardagen nu, ute i bostadsområdena. Och regionkontoret har varit en motor med nya tankar och idéer.

Annons

Även organisationsgraden är högre i Västra Sverige. 37 procent av alla hyreshushåll i landet är med i Hyresgästföreningen. I den västsvenska regionen gäller det 42 procent. De senaste åren har föreningen här gått in extra hårt för att nå potentiella medlemmar i områden där få väljer att gå med.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

– Hela Hyresgästföreningen har sådana vita fläckar. Men vi ser effekten av att vi satsat på att jobba i alla föreningsområden. Vi har ökat organisationsgraden jättemycket, säger Tony Praetorius.

Ändå saknas inte framtidsutmaningar. Fler ska välja att stanna kvar i föreningen, är det tänkt. Tony Praetorius betonar vikten av god service, och av att föreningens förtroendevalda och regionkontorets tjänstepersoner fortsätter att jobba bra tillsammans för medlemmarnas bästa.

Annons

– Vi ska bli en bredare samhällsaktör, och ta oss an sociala frågor och frågor om trygghet och ekonomi. Det ska kännas att det här är en förening där jag faktiskt kan få hjälp, och som det går bra för.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Även på riksplanet går det överlag bra för föreningen, som vuxit med flera tusen medlemmar de senaste åren. Målet i år är att vara 539 757 medlemmar när nyåret ringer in.

Fakta: Region Västra Sverige

Hade strax före jul 76 300 medlemmar.
Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.
Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg.

Läs också Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.