Storsatsning på område i Vänersborg
Kastanjevägen i Vänersborg dras med skamfilat rykte. Under många år har det varit svårt för Vänersborgsbostäder att få lägenheterna uthyrda i de två kvarteren. Av 300 lägenheter står 50 tomma i dag. En dyr affär.
Bostadsbolaget har försökt vända utvecklingen många gånger tidigare. Men åtgärder som målning av trapphus och annat kosmetiskt har inte hjälpt.
– Vi har inte varit tillräckligt rika för att kunna pumpa in pengar. Men man måste nog vara beredd att satsa mer än några 100 000 kronor för att lyckas, säger Urban Jonsson.
Tankarna på en större satsning kom efter att Vänersborgsbostäder och Hyresgästföreningen utökade samarbetet kring projektet Hjälpande händer för drygt ett år sedan. Projektet handlar om fritidsverksamhet med fokus på områdets många barn.
– Det kändes bra och vi ville få till en bättre dialog med framför allt våra hyresgäster med utländsk bakgrund. Det funkar inte att skicka lappar.
– Det är svårt att sälja in en produkt med dåligt rykte. Vi har inte råd med misstag och målet är att vi aldrig ska känna att vi inte är stolta över att visa en lägenhet här.
I dag ser en vikarie efter skräpet eftersom rekryteringen av fastighetsskötare inte är helt klar. Diskussioner har förts om att anställa någon som bor i området.
– Vi är ganska klara på att om detta ska bli bra måste hyresgästerna ha sysselsättning.
– Nej, det är inte vårt ansvar, men om vi kan bidra med en mötesplats är det bra, säger Urban Jonsson.
– Det kan bli dumt att säga en exakt summa redan i januari. Förra året fick vi börja skära i underhållsbudgeten redan i april på grund av den kalla och snörika vintern.
– Jag tror att de tycker att det är jättebra, om de tänker till. Vi gör inte detta för att vara snälla utan räknar självklart med att få igen pengarna vi satsar, säger Urban Jonsson.
Han ger ett konkret exempel: Om bolaget kan hyra ut 15 av de tomma lägenheterna är personalkostnaden för de två nya tjänsterna hemma. Det handlar om cirka en miljon kronor per år.
Hyresförluster: I dag försvinner 2,5 till 3 miljoner per år i hyresintäkter. Visionen är att summan sänks till en halv miljon kronor.
Omflyttningar: bolaget vill att området hamnar under snittet på hela beståndet, som i dag ligger runt 20 procent.
Nöjda kunder: Index ska höjas, hyresgästerna på Torpa ska vara minst lika nöjda som i andra områden. I dag finns missnöje med exempelvis tvätt och sophantering.
Sysselsättning: Fler boende i arbete. I dag har 30 procent sysselsättning, mot 62 procent i övriga områden. (SCB-siffror från 2009.)