Annons

Treårsavtal efter central medling

Vänersborg Hyreshöjning med 0,55 procent i år. Och därefter 0,65 respektive 0,70 procent följande två år. Så slutade hyresförhandlingarna mellan Vänersborgsbostäder och Hyresgästföreningen.

– Överlag är vi nöjda med överenskommelsen. Den innebär förhållandevis låga hyreshöjningar under tre års tid, och vi lyckades undvika en retroaktiv höjning av hyran, säger Hyresgästföreningens förhandlare Anja Augustsson.

Vänersborgsbostäder gick ut hårt och begärde en hyreshöjning på 1,75 procent per år i tre år. När Hyresgästföreningen inte accepterade budet strandade förhandlingarna varpå tvisten gick vidare till den centrala, partssammansatta Hyresmarknadskommittén. 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Kommittén lämnade ett medlingsbud och utifrån det budet återupptog vi förhandlingen och lyckades enas, säger Augustsson. 

Hyrorna kommer nu att höjas med 0,55 procent från och med första mars i år. Därefter höjs de med 0,65 procent från januari nästa år och 0,7 procent från den första januari 2018. En genomsnittlig tvårummare på 60 kvadrat, som idag har en månadshyra på 4 720 kronor, får en höjning på 26 kronor 2016, 31 kronor 2017 och 33 kronor 2018.

Gunnar Johansson är Vänersborgsbostäders vd. Han ser både för- och nackdelar med uppgörelsen. 

Läs ocksåSegdragen förhandling över - Vänersborgsbostäder höjer hyran med 4,48 procentGunnar Johansson, vd Vänersborgsbostäder, och Sophia Fors, förhandlare, Hyresgästföreningen.

–En sådan här förhandling slutar alltid i en kompromiss. Det positiva är att vi nu fått ett treårsavtal, som skapar trygghet för våra hyresgäster och som gör att vi kan planera mer långsiktigt. Men nivån på hyreshöjningen kunde ha varit högre. Löner, taxor och byggkostnader kommer att stiga mer än vi nu får kostnadstäckning för. Därför måste vi nu gå igenom vår åtgärdslista och se vad vi kan plocka bort eller skjuta på framtiden. Risken finns att underhåll måste stryka på foten. 

Fyra fastigheter i beståndet får en högre höjning än den generella uppgörelsen. Det handlar om Bastuban 6 och 7, Sirius 1 och Tuppen 2 (i trapphus med hiss). Här blir det istället en höjning på en procent per år under tre år.

Annons

Orsaken är, enligt Gunnar Johansson, att man på Vänersborgsbostäder anser att de här fastigheterna har ett högre bruksvärde än det man idag utgår ifrån. 

Läs ocksåVänersborg får snart sitt första höghus

– Vi har diskuterat den systematiska hyressättningen med Hyresgästföreningen men har inte nått hela vägen i den frågan. Men när det gäller de här fyra fyra fastigheterna har vi valt att plocka ur dem ur den generella uppgörelsen, säger Johansson. 

En skillnad från tidigare år är även att hyresgästernas parkeringsplatser plockats bort från förhandlingen. Under de kommande tre åren kommer Vänersborgsbostäder att ensidigt sätta hyran för samtliga parkeringsplatser.

Hur ser ni på att förhandlingarna strandade och att Hyresmarknadskommittén fick medla?

– Styrkan i förhandlingssystemet ligger i att parterna kommer överens lokalt. Därför är vi missnöjda med att det krävdes central medling för att lösa tvisten, säger Anja Augustsson. 

– Jag tycker inte att dagens system för hyresförhandlingar fungerar. Vi behöver klarare direktiv kring hur en förhandling ska gå till. De allmännyttiga bostadsföretagens intresseorganisation SABO och Hyresgästföreningen borde sätta sig ner centralt och diskutera sig fram till en tydligare riktning som parterna kan följa lokalt, säger Gunnar Johansson, som även är kritisk till upplägget kring Hyresmarknadskommittén:

Annons

– Det är ju samma parter som möts där som på lokal nivå. Vad som hade behövts är en oberoende part som kan sätta ner foten. Dessutom saknar jag en motivation till deras beslut. Som det är nu får man ingen bakgrund till varför de beslutar det ena eller det andra. Hur ska man då kunna veta vad man har att rätta sig efter inför kommande förhandlingar?

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska kommunala bostadsbolag hyran 2016

Här är hyreskraven för Västra Götaland 2016

Läs också På fritids i Vänersborg byggs starka individer Så mycket höjer Sjöbohem hyrorna Salabostäders hyreshöjning klar efter tvist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.