Annons

Vänersborg får snart sitt första höghus

Vänersborg Milsvid utsikt. Det kommer det att bli i Vänersborgs högsta hus. Nu börjar Vänersborgsbostäder bygget av Elisabeths port. Ett trekantigt hus med 15 våningar
Foto: Kajsa Wedberg
Här ska det nya 15-våningshuset Elisabeth port snart börja byggas.

Skrytbygge, säger en del. Pampigt landmärke, säger andra. På sociala medier har nyheten om höghusbygget fått både ris och ros. Där vissa kommentarer är att det inte passar med ett höghus i en pittoresk småstad medan andra menar att detta är steget för Vänersborg att växa och kunna konkurrera med grannstaden Trollhättan.

Och Vänersborgsbostäder säger att höghuset är en del i ett varierat utbud av bostäder i tätorten. Det är stor efterfrågan på hyreslägenheter och när huset står klart blir det 79 nya lägenheter. På översta plan blir det en takterrass som alla hyresgäster i huset har tillgång till, med utsikt över hela stan. Läget centralt i Vänersborg med närhet till järnväg och bussar ska locka både Vänersborgare och inflyttade, hoppas kommunen och bostadsbolaget. Allt fler bostadsbolag väljer också att bygga på höjden, då det minskar kostnaderna. Intresset för att bo i höga hus har också vuxit under de senaste åren. Lägenheterna högst upp i höghusen är ofta väldigt attraktiva och tingas först.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Nu får Vänersborg snart sitt första höghus. 15 våningar högt blir Elisabeth port som blir inflyttningsklart 2022.

Höghuset kommer att hela Elisabeth port efter Elisabeth Anrep-Nordin. Hon grundade Vänersborgs döv- och stumskola 1892. Hon la grunden för en ny pedagogik som gav barn och unga med funktionsnedsättning nya möjligheter. För detta beskrivs hon av många som en pionjär inom specialpedagogiken. Elisabeth Anrep-Nordin var också den första kvinnan i Vänersborgs kommunfullmäktige där hon blev invald 1910.

Annons

Med läget intill skolan var namnet givet för det nya höghuset.

Byggandet av 15-våningshuset startar nu under hösten 2020 och uthyrningen sker med start under 2021. Vänersborgsbostäder räknar med att inflyttningen i lägenheterna kommer att ske succesivt under 2022.

Annons
Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Det blir en blandning av lägenhetsstorlekar, från enrummare på 35 kvadratmeter till fyror på 105 kvadrat. Hyrorna kommer också att variera, då de blir högre ju högre upp i huset man väljer att bo.

Läs också Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.