Annons

Strandade hyresförhandlingar i Vänersborg

Vänersborg Redan vid den andra sittningen stod det klart att Vänersborgsbostäder och Hyresgästföreningen inte kunde komma överens. Nu får Hyresmarknadskommittén medla.

Det kommunala bostadsbolaget Vänersborgsbostäder yrkade på en hyreshöjning på 1,75 procent per år i tre år. Alldeles för högt tyckte Hyresgästföreningen där Anja Augustsson skötte förhandlingen. 

– Det är framför allt tre saker som gör att vi inte kunde komma överens, säger Augustsson och nämner en felräkning, ett tappat förvaltningsuppdrag och ett nytt sätt att räkna på avkastningskravet från ägarna. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När det gäller felräkningen anser Hyresgästföreningen att Vänersborgsbostäder lade fram ett underlag som inte stämde med den procentsats man yrkade på.

– De sade att de behövde höja hyran med 1,75 procent per år under de kommande tre åren för att täcka ökade intäkter till underhåll på motsvarande 9,8 miljoner. När vi kollade siffrorna såg vi att det skulle räcka med en höjning på 0,88 procent per år i tre år för att få in de pengarna. Bolaget erkände då att man räknat fel, men istället för att justera procentsatsen efter underlaget valde man att ändra underlaget och hålla fast vid sitt ursprungliga bud, säger Augustsson. 

Det tappade förvaltningsuppdraget handlar om att Vänersborgsfastigheter under de tre senaste åren förvaltat en del kommunala fastigheter. Men att man inför 2016 blir av med det uppdraget. 

Läs ocksåSegdragen förhandling över - Vänersborgsbostäder höjer hyran med 4,48 procentGunnar Johansson, vd Vänersborgsbostäder, och Sophia Fors, förhandlare, Hyresgästföreningen.

– Följden blir, enligt bolaget, en förlust på 2,8 miljoner kronor och den vill man att hyresgästerna ska bara med och betala. Vi motsätter oss det eftersom det förvaltningsuppdraget aldrig tidigare har varit med i hyresförhandlingarna. Hyresgästerna har alltså aldrig fått ta del av den eventualla intäkt som förvaltningen har gett, säger Augustsson. 

Den tredje omständigheten rör ett nytt sätt att beräkna avkastningskravet från ägarna. 

Annons

– Tidigare räknade man med att kravet var 5 miljoner kronor. Med det nya sättet att räkna säger man att det ska vara 7,8 miljoner. Men vi håller inte med om att den nya beräkningsmetoden är rätt. 

Läs ocksåVänersborg får snart sitt första höghus

Så förklarar Vänersborgsbostäders vd Gunnar Johansson läget: 

– Vi stod så långt ifrån varandra att det inte skulle vara meningsfullt att fortsätta. Nu blir det Hyresmarknadskommittén, HMK, som får avgöra hyran. I övrigt vill jag inte kommentera vad som sagts och gjorts under förhandlingen.

Enligt Anja Augustsson på Hyresgästföreningen hade ni räknat fel i det underlag som ni inledningsvis lade fram. Stämmer det?

– Som sagt, jag vill inte kommentera en pågående förhandling. Men det jag säga är att vi var överens om det underlag som lades fram i måndags (vid den andra förhandlingssittningen. red. anm.)

Det är inte första gången hyresförhandlandet går trögt med Vänersborgsbostäder. I fjol valde bolaget att frånträda förhandlingarna ganska omgående. Då central medverkan inte hjälpte blev det till slut Hyresmarknadskommittén som fick fatta beslut. 

Annons

Vad behövs för att förhandlingsklimatet mellan er på Vänersborgsbostäder och Hyresgästföreningen ska förbättras?

– Vi behöver klarare direktiv kring hur en förhandling ska gå till. Att de allmännyttiga bostadsföretagens intresseorganisation SABO och Hyresgästföreningen centralt enas och kommer fram till en tydligare riktning som parterna kan följa lokalt. 

LÄS MER:

En lista över samtliga yrkanden i regionen hittar du här

En lista över färdiga hyresöverenskommelser hittar du här

Läs också På fritids i Vänersborg byggs starka individer Så mycket höjer Sjöbohem hyrorna Salabostäders hyreshöjning klar efter tvist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.