HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Studenter riskerar chockhöjda hyror

Uppsala Hyresgästerna i studentlägenheterna vid Ekonomikum i Uppsala riskerar chockhöjda hyror om hyresvärden Uppsala Akademiförvaltning får igenom sina krav, skriver tidningen Ergo.
Foto: Petra Marandi Roos
Studenterna som bor i bostadsområdet Observatoriet riskerar kraftigt höjda hyror om Uppsala Akademiförvaltning får igenom sina krav.

Studenterna riskerar hyreshöjningar på uppåt 11000 kronor per år. Idag ligger månadshyran på 4000 kronor, skriver Ergo.

När studentbostadsområdet Observatoriet byggdes för drygt tio år sedan var det en förutsättning att initativtagarna
– Studentstaden, Gotlands nation samt nationsstiftelserna för Gästrike-Hälsinge, Värmlands, Västmanlands-Dala och Norrlands nation – inte krävdes på marknadsmässig tomtavgäld, det vill säga avgiften för att hyra marken. Nu kräver stiftelsen Uppsala Akademiförvaltning, som ägs av Uppsala universitet, att tomtavgälden höjs nära tio gånger så mycket.

Läs ocksåHyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyraKvinna med glasögon, med hus och trafik i bakgrunden.

– Vi är väldigt, väldigt bekymrade. Så höga nivåer är orimliga för studentbostäder, säger Joakim Palestro, fastighetschef på Studentstaden, till Ergo.

Annons

I en skrivelse till konsistoriet, Uppsala universitets styrelse, vädjar nu hyresvärdarna om att avgäldshöjningen inte ska överstiga tio procent.

År  2010 blev Uppsala Akademiförvaltning ny ägare till tomten.

Läs ocksåKommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannenTvå äldre personer, en man och en kvinna, sitter på en säng i ett rum på ett äldreboende i Nässjö.

Då övertog man det befintliga avtalet mellan byggherrarna och Statens fastighetsverk. Tio efter att ett tomtavgäldsavtal tecknats kan parterna förhandla om ändringar, något som nu har blivit aktuellt.

Annons

Parterna står långt ifrån varandra. Uppsala Akademiförvaltning vill att hyresvärdarna ska betala vardera drygt 1,1 miljoner kronor per år. Motsvarande siffra idag är 140 000 kronor.

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listan Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.