HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Tandlösa regler om andrahandshyror”

Nyheter I februari infördes friare andrahandshyror för bostadsrätter och villor. Man kan få hyran sänkt om den är för hög, men hittills har ingen begärt sådan prövning.
Ingen har begärt ändring av andrahandshyra i bostadsrätt eller villa.

Den som hyr ut en bostadsrätt eller villa i andra hand får numera ta ut en hyra som baseras på bostadens marknadsvärde och driftskostnader.

Den andrahandshyresgäst som tror sig betala mer än så kan få en prövning i hyresnämnden av om hyran är skälig. Hem & Hyra har ringt till landets åtta hyresnämnder, men ingen av dem har fått in någon sådan begäran.

Läs ocksåOrimlig lösning? De slåss om att vinna tillbaka din överhyra

Lars-Åke Ström, hyresråd på hyresnämnden i Göteborg, tror att det kan bero på flera saker.

– I debatten har det inte lyfts fram att man kan begära villkorsändring om hyresvärden har tagit i för mycket. Man kanske uppfattar att det är helt fritt. Den som vet att möjligheten finns kanske ändå avstår för att man inte vill riskera att bli uppsagd. Dessutom är det inte så enkelt att få fram ett underlag som visar om hyran är för hög, säger han.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg är inte heller förvånad att ingen hittills har velat pröva sin andrahandshyra i bostadsrätt.

Läs ocksåSå måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

– Dels har det gått så kort tid, dels är det inte helt glasklart hur man ska beräkna skälig hyra. Men framför allt tror jag risken för att bli uppsagd spelar in.

Tidigare kunde ett tidsbestämt hyresavtal inte sägas upp i förtid. Nu är det ändrat så att den som hyr ut sin bostadsrätt eller villa i andra hand alltid kan säga upp hyresgästen med tre månaders varsel. 

– I och med ändringen av uppsägningstiden blir reglerna om hyresnivåerna ganska tandlösa. Det är väldigt troligt att man blir uppsagd om man begär lägre hyra, så i praktiken kan bostadsrättsinnehavaren ta ut vilken hyra man vill, säger Susanna Skogsberg.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

Tidigare riskerade bostadsrättsinnehavaren att behöva betala tillbaka överhyra retroaktivt, upp till ett år tillbaka i tiden. Det är helt borttaget nu och en följd är att antalet ärenden om återbetalning av hyra har minskat kraftigt, enligt Hem & Hyras rundringning (se tabell till höger).

Kvar finns de ärenden som gäller andrahandsuthyrning av hyresrätter. Där gäller nämligen samma strikta regler som förut: Förstahandshyresgästen får bara ta ut den hyra man själv betalar, plus driftskostnader och eventuellt 10 – 15 procent för slitage av möbler. 

I hyresrätt gäller också samma uppsägningsregler som tidigare: den som har ett tidsbegränsat andrahandsavtal kan inte sägas upp i förtid.

Fakta: Färre begär överhyra tillbaka
Hyresnämnd Feb-juli 2012 Feb-juli 2013
Stockholm 126 75
Malmö 20 12
Göteborg 20 17
Västerås 11 10
Sundsvall 5 2
Umeå 5 1
Linköping 3 1
Jönköping 2 1
Totalt: 192 119
Läs också Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.