Annons

Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen

Malmö 19-åringen har dömts för grov brottslighet. Bostadsbolaget tycker inte att mamman har gjort tillräckligt för att sätta stopp för sonen. Fallet är det andra på kort tid i Malmö där MKB säger upp föräldrar till kriminella. Idag presenterade regeringen sitt lagförslag som ska göra det att lättare vräka familjer kopplat till brottslighet i området.
Termosbomb
Foto: Anders Paulsson/Polisen

I höstas satte polisen i Malmö fokus på 19-åringen. De spanade på honom och avlyssnade hans telefon. Enligt socialtjänstens tidigare utredningar har han rört sig i gängkretsar under flera års tid. Då handlade det om knarkhandel och stölder men nu var misstankarna plötsligt allvarligare. Enligt information som polisen tagit del av byggde han bomber åt tunga kriminella.

När polisen slog till hittade de komponenter som kan användas för att bygga bomber, till exempel så kallade termosbomber. Sakerna fanns i en bil men även i en tv-bänk i vardagsrummet till lägenheten i hyreshuset där 19-åringen bodde. Det var explosiva ämnen, stålkulor och termosar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Läs mer och dela: Den här artikeln finns även på arabiska

Hittade material för termosbomber

I december dömde Malmö tingsrätt 19-åringen och en annan man till fyra års fängelse för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Tingsrätten beskrev brottsligheten och effekterna av den så här: “en cynisk exploatering av det eskalerande våld som hemsökt det svenska samhället under senare år och har i förlängningen kunnat medverka till stort mänskligt lidande”

Material för att bygga termosbomber
Polisen hittade bland annat dunkar med krut, termosar och stålkulor.

Enligt domen hade bombmaterialet räckt för att bygga flera ”kraftfulla termos- och rörsplitterbomber”. 19-åringen har medgivit att han byggde termosbomber i syfte att sälja till kriminella men har menat att verksamheten gått dåligt och att han inte hade lyckats med affärerna. Men chattar i utredningsmaterialet visar exempel på kontakter med köpare på flera andra orter i landet.

“Ja behöver flera styckna men de måste spränga bort entré/dörrar förstår du?”, skrev en av personerna.

Annons

MKB vill vräka hela familjen

19-åringen bodde tillsammans med sina syskon hemma hos sin mamma på Rosengård när polisen grep honom. Mamman har bott i trerummaren i femton år men nu har MKB som äger huset sagt upp hennes hyreskontrakt. Bostadsbolaget menar att det har funnits risk för att bombmaterialet i huset skulle ha kunnat explodera:

”Redan mycket små mängder explosivämne kan orsaka allvarliga eller dödliga skador på människor”, skriver MKB:s ombud till Hyresnämnden.

Läs ocksåMamman tvingades flytta när sonen dömdes för brott: “De kriminella lämnar oss inte ifred”Bombbyggare

MKB lägger även stor vikt vid mammans ansvar och påpekar att hon under flera år varit medveten om att sonen varit involverad i kriminalitet. Här hänvisar värden först och främst till uppgifter som kvinnan lämnat i polisförhör som blivit offentliga i samband med åtal. Summan av resonemanget blir att MKB anser att mamman har brustit i tillsynsansvar över sin son – därför kan inte familjen längre bo kvar. Nu ska hyresnämnden fatta beslut i frågan.

Skott mot fönster Limhamn
Skotthål i fönster i Limhamns sjöstad.

Uppsägningstvisten på Rosengård har stora likheter med ett tidigare fall i Limhamns sjöstad som har fått stor uppmärksamhet. Även där riktade bostadsbolaget MKB en uppsägning mot föräldrar till kriminella. Flera attacker, med bomber och skjutvapen, riktades mot adressen. Enligt MKB var det tydligt att allt var hämndaktioner mot sönerna i familjen. Eftersom föräldrarna stod på kontraktet blev de uppsagda, men Hyresnämnden och hovrätten körde över MKB: s resonemang. Eftersom det inte fanns något som visade att sönerna själva hade begått brott i eller omkring hyreshuset kunde inte föräldrarna klandras. Familjen flyttade senare på eget initiativ.

Regeringen vill se hårdare tag mot föräldrar

Uppsägningar som det aktuella fallet med 19-åringen i Malmö kommer sannolikt bli allt mer vanliga i framtiden. Frågan om kriminella hyresgäster ska kunna vräkas och om föräldrars ansvar för barn är högaktuell. En utredning har föreslagit en lång rad lagändringar som skulle innebära enklare uppsägningar. Enligt förslaget ska brottslighet i hela bostadsområdet kunna räknas som skäl för uppsägning men även i större utsträckning vad som sker i själva lägenheten. Det är en stor förändring jämfört med idag. Under onsdagen gick regeringen ut med att de går vidare med förslagen i utredningen och förbereder en proposition som gör det möjligt att driva igenom lagändringen från och med den 31 maj i år. 

Annons

– Vi vill öka tryggheten i landets bostadsområden och förslaget innebär bättre möjligheter för hyresvärdar att vräka hyresgäster som begår brott i lägenheten eller i närområdet, säger Gunnar Strömmer (M), justitieminister.

Gunnar Strömmer
Gunnar Strömmer, (M) justitieminister

Enligt den nya lagen skulle föräldrar få ett större tillsynsansvar för sina barn och måste på något sätt agera om de får kunskap om att barnen begår brott i området, om de vill kunna bo kvar. Upprepad brottslighet som öppen narkotikaförsäljning, rekrytering av barn till brott, eller om en hyresgäst har koppling gängmiljön skulle också kunna väga in vid uppsägningar.

– Föräldrar har ansvar för sina barn. Familjen har en avgörande betydelse för att förebygga och förhindra brottslighet hos barn och vuxna. Familjen kan redan idag bli av med sin lägenhet om barnet begår brott i hyreslägenheten men nu utvidgar vi detta till närområdet. Det riktar sig inte mot föräldrar som tar sitt ansvar. Det här handlar om föräldrar som inte bryr sig eller till och med accepterar brottsligheten, säger Gunnar Strömmer.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Se hela regeringens pressträff här.

Fakta: Hem & Hyra granskade möjliga effekter av hårdare lagar

Hem & Hyra har tidigare genom en unik granskning av brottsligheten i Malmö kunnat visa vad en lagskärpning av den typ som det nu öppnas upp för skulle kunna leda till.

På ett år skulle minst 56 hushåll i Malmö riskera att förlora sina lägenheter: Om sonen säljer knark kan föräldrarna vräkas – så många skulle fått flytta med ny lag

Vi kunde också berätta om kritik från personer inom polis och socialtjänst mot idén om hårdare tag mot hyresgäster: Vräkningshot mot kriminella hyresgäster möter kritik: ”Det kommer bli en stor flyttcirkus”

Vi träffade även uppgivna föräldrar som var rädda: Mammorna som skräms av hoten om hårdare tag: ”Man kan inte jaga sitt barn dygnet runt”

Vår undersökning visade att majoriteten av landets stora bostadsbolag kunde tänka sig att använda skärpta regler: Majoriteten av landets hyresvärdar beredda att vräka kriminella

Läs också Hyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter” Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.