Annons

Hyresvärden får nej igen – utpekade gängbröder kan bo kvar i lägenheten

Malmö Föräldrarna som är hyresgäster har två söner kopplade till gängkriminalitet. Huset på Limhamn där de bor har utsatts för flera attacker och bostadsbolaget har sagt upp kontraktet. Nu har Svea hovrätt beslutat att familjen kan bo kvar.
Termosbomb utanför MKB:s lägenhet i Limhamns sjöstad
Foto: Anders Paulsson/Polisen

Under det senaste året har kommunala MKB tagit strid för att göra sig av med familjen som bor i Limhamns sjöstad. I december körde hyresnämnden över bolaget och lät kontraktet bestå. Värden överklagade men får nu avslag ännu en gång.

Det nya beslutet betyder att familjens hyreskontrakt är intakt och att de kan bo kvar i lägenheten. Domstolen menar att det inte har kommit fram något nytt i sak sedan hyresnämndens beslut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Svea hovrätt är sista instans för den här typen av mål och domen kan alltså inte överklagas.

Våldsamma attacker med sprängdåd

I bakgrunden ligger flera attacker mot huset. Beväpnade män har sökt upp adressen, fasaden har beskjutits och en termosbomb placerats i trappuppgången. Detta skedde samtidigt som en våldsam konflikt pågick mellan kriminella i Malmö.

Termosbomb i Limhamns sjöstad
Bomben var byggd i en vanlig kaffetermos från Claes Ohlson. Bilden är tagen i trapphuset av polisens bombrobot.

Enligt MKB har händelserna i Limhamns sjöstad varit riktat mot bröderna som är kopplade till kriminella nätverk. Attackerna har skapat stor oro bland grannarna i området men hyresnämnden har tidigare menat att ingen i familjen kan lastas för vad som hänt. Detta även om det inte finns ”anledning att ifrågasätta att hyresgästernas söner ingår i sammanhang med kriminella nätverk”. Samma bedömning som nu hovrätten lutar sig mot.

Annons

Hem & Hyra har varit i kontakt med MKB som tagit del av den nya domen men avvaktar med att kommentera fallet. Bolagets vd Marie Thelander Dellhag har tidigare uttalat sig i frågan och kritiserat dagens lagstiftning. I somras skrev hon så här i sociala medier:

”Men på flera håll är otryggheten redan ett stort hinder och den kriminella etableringen ett faktum. Därför är det i vissa fall nödvändigt att sätta ner foten och avhysa hyresgäster som innebär allvarliga hot och störningar mot sina grannar. Men det blir mer och mer tydligt för oss som fastighetsbolag att de juridiska möjligheterna inte alltid räcker till för att stävja utvecklingen. Därför behöver vi en utökad verktygslåda.”

Marie Thelander Dellhag
Marie Thelander Dellhag

Med dagens regler på hyresmarknaden kan det vara svårt för fastighetsägare att säga upp kontrakt motiverat med kriminalitet som utförs av hyresgäster. Även om det påverkar grannar och hela områden negativt. Enkelt beskrivet krävs det att brotten utgör störningar i själva hyreshuset eller att lägenheten i sig har spelat en väsentlig roll i kriminell verksamhet. Men lagstiftningen utreds just nu och kan vara på väg att ändras, vilket Hem & Hyra granskat.

Hårdare lagar kan vara på väg

I höst ska utredarna lägga fram resultatet för regeringen. Det kan innebära att lagen ändras och att det i framtiden blir betydligt lättare att kasta ut hyresgäster som begår brott. Enligt direktivet för utredningen skulle framtida skärpningar kunna innebära att brott i hela bostadsområdet kan motivera en uppsägning. Något som då skulle beröra alla i hushållet, även inneboende och hemmaboende barn, och brotten som nämns är vapenbrott, narkotikabrott och stenkastning på blåljuspersonal.

Annons

Hem & Hyras omfattande granskning har visat att detta, bara i Malmö, skulle kunna leda till att ett femtiotal familjer riskerade att kastas ut på ett år. Granskningen visade även att majoriteten av bostadsbolagen i landet står redo att använda hårdare regler med enklare uppsägningar om det blir möjligt i framtiden.

Samtidigt har tankarna på hårdare lagar mött kritik från personer inom polis och socialtjänst i Malmö.

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

 – Jag förstår att man vill flytta på vissa personer. Men samtidigt; var ska de bo? Om någon är obekväm att ha i ett visst bostadsområde så blir de ju inte mindre obekväma i ett annat, har exempelvis polisen Glen Sjögren i Malmö sagt, även koordinator för Sluta skjut.

Fakta: Granskningen i korthet – 56 Malmöhushåll i riskzonen för att bli vräkta

Det finns inga officiella sammanställningar som knyter ihop boendeform med brott i närområdet. Men Hem & Hyra kan genom en unik granskning av brottsligheten i Malmö visa vad en lagskärpning skulle kunna leda till.

Läs hela granskningen här

På ett år skulle 56 hushåll i Malmö riskera att förlora sina lägenheter. Det handlar om personer boende i hyreshus som har begått något av brotten som beskrivs i utredningen, på hemadressen eller i närområdet. Nästan alla är män som och majoriteten har sysslat med överlåtelser av narkotika, men även vapenbrott eller attacker på blåljuspersonal.

Läs också Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Hyreshusets uteplats brann under upploppet – ett år senare är Omeds dotter fortfarande rädd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.