Annons

Tre av tjugo kommuner i norra Skåne saknar lokal hyresgästförening

Perstorp Som Hem & Hyra rapporterat tidigare förfaller fem miljonprogramshus på Bäckavägen i Perstorp. Men någon lokal hyresgästförening som kan sätta tryck på allmännyttan finns inte. "Det skulle kunna tydliggöra vad hyresgästerna vill", säger Rolf Malmberg, ordförande för Hyresgästföreningen Nordvästskåne.

Balkongerna är rostangripna och på fasaden saknas bitar av de eternitplattor som ska skydda husen från väder och vind. Andra har spruckit och lagats provisoriskt.
Från rören hörs ett kluckande ljud och vattenläckor har blivit allt vanligare.

– Jag förstår att det är dyrt, men ser man bara att de börjar, att de menar något, då hänger man inte upp sig på det, sa Lena, en av hyresgästerna på Bäckavägen när Hem & Hyra rapporterade om husen i veckan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Perstorps bostäders vd Henry Roos har i vår tidigare rapportering förklarat att bolaget inte har råd i dagsläget. En utredning för att renovera fasaden är sjösatt men inget beslut taget. Samtidigt saknar Perstorp en lokal hyresgästförening som kan ta upp synpunkter, så som underhåll och skötsel, vid så kallade boinflytandemöten med hyresvärden. Något som Rolf Malmberg tror skulle kunna få företaget att agera snabbare.

Annons

– Vi har kallat och skickat ut brev till samtliga som bor i de här fastigheterna med renoveringsbehov men inte fått ihop folk, säger han.
Vad skulle en lokal förening kunna göra för skillnad?

– De skulle kunna ta upp de lokala frågorna gentemot bolaget så att hyresgästerna får ut det de vill ha genom sitt boende. Vi får ta och försöka skapa en förening nästa år igen.

Läs ocksåStora skillnader när rekordårens bostäder måste rustas

Men Perstorp är inte den enda kommunen i Hyresgästföreningen norra Skåne som saknar lokala föreningar. Samma problem finns i Osby och Örkelljunga. Sonja Håkansson arbetar som verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen och säger att de lokala föreningarna blir färre när de aktiva antingen blir för gamla eller flyttar.

Annons

– Det vi märker är att det är lättare att få igång aktivitetsgrupper där hyresgäster engagerar sig för att till exempel fräscha upp tvättstugan eller få en bättre gård. Men vi försöker jobba oss in i de här vita fläckarna, det är viktigt både för bolagen, hyresgästföreningen och hyresgästerna.

Fakta: Över sextio lokalföreningar i Norra Skåne.

Det finns över 60 lokala föreningar i Norra Skånes tjugo kommuner. De får i sin tur stöd av föreningar som är organiserade kommunvis eller kommunövergripande, så som hyresgästföreningen Nordvästra Skåne. Sedan finns det också en regionstyrelse som i sin tur ger stöd till de kommunövergripande föreningarna. Ansvar för alla landets olika regioner har riksförbundet. Inom föreningen arbetar även tjänstemän, som förhandlare, jurister och verksamhetsutvecklare.

Läs också Deras bostad rustades – Lenas förfaller Tillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut dem De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.