Annons

Tusentals hyresgäster har drabbats av minskat inflytande vid renovering under pandemin

Uppsala Hyresgäster har fått sämre möjligheter att påverka renoveringen där de bor, eftersom det inte har gått att ordna möten under pandemin. Bara i region Aros-Gävle har tusentals personer berörts av det minskade hyresgästinflytandet.
Foto: Petra Marandi Roos
– Jag har träffat grannar i tvättstugan som frågar: "Du som har bott här länge – vet du mer?". Men det gör jag inte, säger Marouf Kingo på Bröderna Berwalds väg i stadsdelen Gottsunda i Uppsala. Han hade önskat att Hyresgästföreningen ordnat möten i någon form inför renoveringen. Flera hyresgäster Hem & Hyra har talat med på Bröderna Berwalds väg tycker att underhållet länge varit eftersatt.

– Vi fick inte delta någonting när förslaget till renovering togs fram. Antingen samtycker man eller säger nej. Men egentligen är det bara att acceptera det hyresvärden vill göra. De har rätten på sin sida. Vattenledningarna är gamla och behöver bytas ut, säger Marouf Kingo, som har bott på Bröderna Berwalds väg i Gottsunda i Uppsala sen 1997.

Bostadsområdet är ett av många som har drabbats av minskat hyresgästinflytande under pandemin.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I vanliga fall brukar Hyresgästföreningen ordna bostadsmöten för alla som bor i området som ska renoveras och samrådsgrupper där hyresgäster och representanter för hyresvärden deltar.

– Det är själva grunden för hyresgästinflytandet, men under pandemin har vi inte kunnat göra det. Det är ett stort avbräck och det går inte riktigt att reparera det i efterhand för de projekt som är färdigförhandlade, säger Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, där Uppsala, Västmanlands och Gävleborgs län samt Norrtälje kommun ingår.

I somras ordnade Hyresgästföreningen några bostads- och samrådsmöten utomhus i Enköping. Senare har väderleken, ökad smittspridning, nya restriktioner och pandemilagen minskat möjligheterna att ses ytterligare.

Annons
Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

– Jag har också grubblat på om vi skulle kunna ordna samråd digitalt, men många har inte kunskapen eller utrustningen för att kunna delta då. Det gör att demokratin skadas, säger Lena Jansson Nordin.

Tror du att det påverkar hyresnivån att hyresgästerna har svårare att ses och prata ihop sig?
– Det tror och hoppas jag inte att det gör. Förhandlingarna fortgår via länk och jag har hela tiden för ögonen att åstadkomma det bästa för hyreskollektivet, säger hon.

Marouf Kingo tycker att hyresgästerna på Bröderna Berwalds väg borde ha haft mer att säga till om när renoveringen utformades.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

– Hyran ska höjas från 8000 till 10500 kronor. Det är en saftig höjning som kommer att kännas i plånboken. Då måste vi få något tillbaka! Nu ska de bara renovera badrummet. Bor man i badrummet? frågar han retoriskt.

Jennie Wolmestad, kommunikationschef på Rikshem, säger att tanken från början var att göra en helrenovering i området.

Annons

– Men när det visade sig att det gick att göra en stamrenovering av rören utan att riva ut hela lägenheterna valde vi att göra så för att hålla nere hyrorna. Vid större helrenoveringar brukar vi involvera hyresgästerna på ett helt annat sätt, men Hyresgästföreningen har varit med och påverkat bland annat genom att önska säkerhetsdörrar och nytt passagesystem till portar och tvättstugor, säger hon.

Hon berättar att Rikshem tittar på hur bolaget också ska kunna erbjuda högre standard längre fram.

Vad vill du säga till de hyresgäster som tycker att de borde få mer för pengarna?
– Hyrorna är satta efter lägenheter med jämförbar standard i Uppsala och förhandlade med Hyresgästföreningen. Hyran har varit väldigt låg länge och då kan det upplevas som att det blir en hög höjning.

Fakta: Då kan du påverka

Innan du har skrivit under att du godkänner renoveringen är det ofta lättare att få hyresvärden att lyssna till synpunkter och förslag om saker som rör den egna lägenheten. Be gärna om att få eventuella löften från hyresvärden skriftligt, till exempel över mejl, innan du skriver på godkännandet.

Corona i Hyressverige
Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.