Annons

Tvisten trappas upp i Avesta

Avesta ​Hyresgästföreningen och Gamla Byn, allmännyttan i Avesta kommun, kommer inte överens om de nya hyrorna och ett medlingsförsök före jul misslyckades. Nu ska Hyresmarknadskommittén avgöra frågan.

​Gamla Byns ursprungskrav var att hyrorna skulle höjas med 5,5 procent. Men 3,2 procent av dessa skulle gå direkt tillbaka till kommunen som utdelning, bara 2,3 procent av den yrkade höjningen kunde härledas till ökade driftskostnader, enligt Hyresgästföreningen.
– Vi kan visst diskutera avkastning från bostadsföretag som går med vinst men i Gamla Byns fall är läget helt oacceptabelt. De har till exempel ingen underhållsplan för sina fastigheter. Under rådande omständigheter borde det vara självklart att överskottet stannar i bolaget, sade Hyresgästföreningens förhandlare Marcus Kjellin i november.
Hyresgästföreningen skrev därefter brev till fullmäktigeledamöterna i Avesta kommun där man argumenterade för att Gamla Byns vinst ska stanna i bolaget och inte användas till andra kommunala verksamheter. Och innan jul kallades medlare in. De lade ett medlingsbud på 3,1 procent i hyreshöjning som förkastades av hyresgästföreningen.
– Orsaken till tvisten är att Gamla Byn kryddar sina hyror för att kunna sända miljontals kronor till kommunen, alltså att de tar ut en extra kommunalskatt via hyran. Hade vi tagit medlingsbudet hade vi sagt ja till att företaget kunnat fortsätta på den linjen, säger Marcus Kjellin.
Nu hänskjuts tvisten till Hyresmarknadskommittén för prövning.
– Risken finns för att hyreshöjningarna kommer att bli retroaktiva, skriver Hyresgästföreningen i Region Mitt i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.