HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Uppgifter om sprit, naket och kiss räckte inte – man får bo kvar

Falun Fastighetsägaren hävdar att det förekommit vilda fester med sprit, nakna kvinnor och folk som kissat ut genom fönstren. Men när han ville vräka hyresgästen sa hyresnämnden nej.
Närbild på en polisbil. Endast delar av bilen syns, dörren med ordet ”Polis”.
Foto: Mattias Frödén
Mannen medgav att han vid ett tillfälle hade en fest där han spelade så hög musik att polisen kom. Men hyresnämnden menar att de störningar han orsakat inte är så allvarliga att hyresavtalet ska upphöra.

Det var i våras som en medelålders man flyttade in i en mindre hyresfastighet i Falun. Vad som hände sedan finns det olika uppgifter om, men enligt fastighetsägaren fick han efter en tid störningsanmälningar från de övriga hyresgästerna. Deras nya granne hade vilda fester som störde deras nattsömn.

Klagomålen handlade om burkar som låg slängda, personer som rökte i trappen, folk som kissade utanför huset eller ut genom fönstren. Det fanns till och med uppgifter om att nakna kvinnor hade setts springa utanför huset.

Läs ocksåAlla Faluns studenter garanteras bostad

Den första festen ska, enligt värden, ha skett den 24–26 maj. Han kallade därför hyresgästen till ett möte som slutade med att hyreskontraktet skrevs om. Men enligt fastighetsägaren fortsatte klagomålen att strömma in från grannarna och i mitten av juni sades kontraktet upp.

Hyresgästen vägrade godta uppsägningen vilket gjorde att värden tog ärendet till hyresnämnden. Där förklarade hyresgästen att han visserligen haft en fest, den 20 maj, då han spelade så högt att polisen kom. Men i övrigt hade det varit lugnt.

Han har inte haft några tjejer hemma, uppgifter om burkar och rök i trappan stämmer inte.

Läs också"Moment 22 för Rivella"

Men han kan – åtminstone tillfälligt – andas ut eftersom hyresnämnden gick på hans linje. Domstolen konstaterar visserligen att mannen orsakat störningar men att de inte varit så allvarliga att hyresavtalet ska upphöra.

I beslutet står det att ägarens påståenden om att grannarna har klagat enbart är andrahandsuppgifter med lågt bevisvärde.

Under sammanträdet presenterades även en handling där fyra grannar skriver att mannen ”fört ett fruktansvärt liv” och att han bör avhysas omgående. Men hyresnämnden avfärdar även skrivelsen eftersom ingen av grannarna fanns på plats under förhandlingen. Därmed kunde inte uppgifterna kontrolleras närmare.

Läs också-Fel av hyresnämnden att vänta

– Vi måste kunna ställa motfrågor – ”vad har du sett, vad har du hört?” – till dem som har skrivit under inlagan, förklarar hyresrådet Anders Gustavsson.

Ägaren kan dock överklaga domen till Svea hovrätt. Det ska i så fall ske senast vid midnatt i morgon torsdag, den 19 september.

Om du vill veta mera: Förbundsjuristen om hur man hanterar störande grannar

Läs också Här möts grannarna på Facebook – "Större förståelse för varandra" Hyresgäst i Växjö gav sig på sina grannar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.