Annons

”Moment 22 för Rivella”

Avesta Esa Pasanen på Fastighetsägarna MittNord tycker att Hyresgästföreningen utnyttjat sin maktposition. Därför har Rivella inte kunnat höja hyrorna sedan 2005.

Hyresgästföreningen vill att Rivellas fastigheter i Krylbo och Karlbo ska tvångsförvaltas på grund av eftersatt underhåll. Under vintern har varken snöröjning, sandning eller trappstädning fungerat. I morgon sammanträder hyresnämnden i ärendet.

Rivella representeras av jurist Esa Pasanen på Fastighetsägarna MittNord och han har svårt att se att det kan bli tal om tvångsförvaltning:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Kommer vi dit och det är oplogat, osandat och ostädat så… Nu har de en underhållsplan men de  har svårt att leverera eftersom de inte kunnat höja hyrorna sedan 2005. De förlorar 2,5 miljoner kronor varje år på det, de har drabbats av ett Moment 22.

Esa Pasanen menar att hyrorna hos Rivella ligger 15 procent för lågt jämfört med liknande lägenheter i kommunen. I brist på pengar har företaget därför koncentrerat sig mer på att skaffa nya hyresgäster än att göra underhåll.

– Jag försvarar inte Rivella men jag är kraftigt kritisk mot Hyresgästföreningen som inte gått med på hyreshöjningar på så många år. Skulle Rivella ta fighten och det gjordes en prövning i hyresnämnden skulle de få ut 15 procent mer i hyra över en natt, säger Esa Pasanen.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Marcus Kjellin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Borlänge, har en helt annan bild av vad som hänt. Han tycker det är fräckt av Rivellas företrädare att skylla på Hyresgästföreningen:

– Rivella, och tidigare Dalstjärnan, har begärt hyresförhandlingar med oss en gång sedan 2006 och det var i februari i fjol. Den förhandlingen blev bara pannkaka eftersom vår motpart, Rivellas dåvarande förvaltare Omniagruppens förvaltningsföretag, gick i konkurs. De nya förvaltarna Colliers drog sig sedan tillbaka från förhandlingarna.

Annons

Marcus Kjellin är överens med Esa Pasanen på Fastighetsägarna MittNord om att hyresnivåerna är väldigt låga i Rivellas lägenheter men påpekar att det inte är upp till Hyresgästföreningen att begära förhandlingar om höjda hyror.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

– När vi inledde förhandlingarna i fjol krävde vi en underhållsplan men vi talade också om att vi var beredda att ta successiva hyreshöjningar om Rivella följde planen, säger Marcus Kjellin.

Hem & Hyra skrev i måndags två artiklar om de kommande förhandlingarna i hyresnämnden:

http://www.hemhyra.se/artikel/dalarna/rivella-stadar-upp-15595

http://www.hemhyra.se/artikel/dalarna/gessle-inte-langre-rivellas-foretradare-15593

Och om de senaste hyresförhandlingarna i fjol i ett flertal artiklar, bland annat här:

Annons

http://www.hemhyra.se/artikel/dalarna/hyresgastforeningen-staller-villkor-i-hyresforhandlingar-11726

http://www.hemhyra.se/artikel/dalarna/vill-inte-hoja-hyran-i-ar-13263

http://www.hemhyra.se/artikel/dalarna/hyresgastforeningen-saknar-motpart-13097

Läs också Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.