HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Uppsalahems hyror klara efter strandning

Uppsala I somras strandade hyresförhandlingarna mellan Uppsalahem och Hyresgästföreningen. Efter medling har parterna nu lyckats komma överens.
Foto: Lena Mattsson/Monika Steczkó
Uppsalahems hyror är klara. Hyresgästföreningens Mårten Gulin tycker att Uppsalahem kunde ha varit mer återhållsamma i sitt yrkande, med tanke på bolagets goda ekonomi.

Hyrorna för Uppsalahems hyresgäster höjs retroaktivt med 2,25 procent från den 1 september.

Det innebär en höjning på över 200 kronor för en normalstor lägenhet på 77 kvadratmeter. För en större nyproducerad lägenhet blir höjningen betydligt högre – upp till 400 kronor per månad. Hyreshöjningen sker från den 1 september och hamnar retroaktivt på novembers hyresavi.

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

Hyresgästföreningen kunde inte godta Uppsalahems utgångsbud på 3,5 procent som man kallade ”rekordhögt”. Bostadsbolaget var efter ett antal förhandlingstillfällen beredd att gå med på 3 procent. Hyresgästföreningen svarade då med att lägga ett motbud på 1,55 procent.

I det läget valde Uppsalahem att lämna förhandlingsbordet. Ärendet gick i stället vidare till HMK, hyresmarknadskommittén, för att avgöras där. Men parterna i HMK kunde inte komma överens om en nivå för hyreshöjningarna utan lät tillsätta en oberoende ordförande som nu har avgjort frågan.

– På ett sätt är ju det här spelets regler, nu är det historia och vi tittar framåt. Men vi är inte nöjda med slutresultatet, säger Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum

Han tycker det är omotiverat att ett företag som har så pass god ekonomi som Uppsalahem ska behöva höja hyrorna så mycket.

– Uppsalahem vill ta höjd för saker som kan hända men som inte har hänt – som ökade räntekostnader, dålig ekonomi, höjda taxeavgifter. Men om det år efter år går ekonomiskt bra för ett bolag tycker man att de kunde vara återhållsamma med hyreshöjningar åtminstone något år, men tydligen inte, säger han.

Hem & Hyra har sökt Benny Enholm, fastighetschef på Uppsalahem, för en kommentar. Men i ett pressmeddelande säger han:

Läs ocksåValet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades nerRegionfullmäktige Hyresgästföreningens region Aros-Gävle, förbundsordförande Marie Linder håller tal inför ombuden

– Hyresmarknadskommitténs beslut visar på ett trendbrott, där vi som hyresvärd fått bättre gehör för våra väl underbyggda argument när det gäller att få täckning för våra kostnadsökningar. Det här ger en viktig signal till hyresmarknaden – att investera i våra fastigheter och hyresgästers trivsel är en viktig insats som premieras.

 

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är den instans för tvistlösning som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens i hyresförhandlingarna. I kommittén ingår representanter för både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo), de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

Läs också Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.