Annons

Utredare vill slopa kontrollen av hyreshusköpare

Nyheter ​Avskaffa förhandskontrollen av den som vill köpa hyreshus, men gör det samtidigt lättare att föreskriva tvångsförvaltning av misskötta hus. Det föreslår Lars Dirke, som på regeringens uppdrag undersökt om lagarna kan bli effektivare.
Enligt utredningen är det bara enstaka fastighetsköp av flera tusen som stoppats med hjälp av lagen.
Dirke vill därför slopa ”Lagen om förvärv av hyresfastighet”, och på så sätt göra det enklare och mindre byråkratiskt för vem som helst att köpa hyreshus utan samhällelig kontroll.
Samtidigt vill Dirke göra det lättare för hyresnämnden att antingen utfärda krav på förvaltaren (typ: släpp genast på varmvattnet!), och att i värsta fall besluta om tvångsförvaltning. Dirke anser att beviskraven när det gäller vanvård kan sänkas.
Dirke konstaterar själv (sid 126) att den slopade kontrollen av fastighetsköpare ”skulle också kunna innebära att fler oseriösa fastighetsägare än i dag kommer att uppträda på marknaden.”
Dirke är dock övertygad om att dessa oseriösa fastighetsägare skulle stoppas av de nya reglerna om ålägganden och tvångsförvaltning ”om än i ett senare skede”.
 
Eller som Dirke uttryckte saken på en presskonferens:
– Det är mer tilltalande att ingripa mot faktiska missförhållanden som visar sig än att göra en mer eller mindre välgrundad prognos över fastighetsägarens framtida förmåga.
Bengt Öhman, som är jurist vid Hyresgästföreningen region Stockholm, har deltagit i utredningen som expert. I ett särskilt yttrande anmäler han avvikande mening.
Öhman tror att avskaffandet av förvärvslagen skulle innebära att fler hyresgäster än i dag drabbas av en ”problemfylld bostadsförvaltning”.
 
 

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Härjegårdar säljer lägenheter på småorter Stort behov av underhåll i Skinnskatteberg (M): "Jag blir heligt förbannad när jag hör det här!" Mitthem säljer hyreshus med 121 lägenheter Salabostäder säljer 80 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.