HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

(M): ”Jag blir heligt förbannad när jag hör det här!”

Sundsvall Senast i februari fnös Peder Björk (S) åt Jörgen Berglund (M) över hans förslag om att sälja delar av allmännyttan. Nu läggs ändå flera Mitthemsfastigheter ut till försäljning.

Oppositionsråd Jörgen Berglund (M) presenterade i februari i år ett nytt förslag som han ville driva kring Mitthem.

– Vi vill sälja ut delar av Mitthems lägenhetsbestånd till privata företag, men samtidigt ställa krav på att dessa ska nyproducera lika många lägenheter som de köper, sade Jörgen Berglund.

Läs ocksåNu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen

En idé som inte alls tycktes falla kommunalrådet Peder Björk (S) i smaken.

– Ganska spännande att Moderaterna i valrörelsen värnade om det kommunala bostadsbolaget, efter bara några månader vill de helt plötsligt sälja Mitthem, sade Peder Björk.

Jörgen Berglund utvecklade då sitt svar:

Läs ocksåJuristen om hyresgäster som krävs på betalning för störning: "Unik prövning blir vägledande"

– Det handlar inte om en utförsäljning. Mitthem har i alla tider sålt ut delar av sitt bestånd och syftet är att vi ska få hit privata investerare samt att Mitthem också får pengar till nya projekt. Det här har prövats med framgång i andra kommuner där S och M varit överens.

Sedan den dagen under arrangemanget #sundsvalltycker i kommunhuset, har något hänt. För mycket av det som Berglund då sa verkar kommunalrådet nu anammat.

Mitthems S-ledda styrelse har fattat beslut om att sälja sju fastigheter med totalt 121 lägenheter. Flera privata aktörer har redan visat intresse för att vilja göra affär. Vd för Mitthem hoppas också på en snar kontraktskrivning.

Läs ocksåHyresgästen Anastasiia anklagas för störningar: "Känner mig ständigt övervakad"

Peder Björk, ligger det här verkligen i linje med socialdemokraternas politik som ni förde före valet i höstas?

– Ja, det tycker jag att det gör. Det handlar om att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att kunna bygga nytt.

Är det av ekonomiska skäl som fastigheterna säljs?

– Det är ett mer långsiktigt perspektiv. Genom att avyttra fastigheter med lokaler renodlar Mitthem sin verksamhet som hyresvärd. Och det ställer vi oss bakom.

Är det här en första försäljning av flera kommande?

– Det handlar inte om en utförsäljning av Mitthem, men ja, enskilda fastighetsavyttringar kommer vi även i framtiden få se fler av.

Var det inte precis det som Jörgen Berglund talade om för några månader sedan och som ni var emot?

– Nja, han har ju snarare velat sälja ut hela Mitthem. Det vill inte vi.

När Jörgen Berglund får höra om socialdemokraternas beslut om fastighetsförsäljningen går han i taket.

– Jag blir rent ut sagt heligt förbannad över att man nu plötsligt ändrat inställning efter att ha pekat finger och beskyllt mig inför väljare att vilja sälja ut hela Mitthem, vilket inte är sant. Det är just det här jag har talat om, att sälja delar av beståndet.

– Tycker att det är bra att Mitthem har en omsättning på fastigheter, det vill jag absolut understryka, men nu gör man det utan att ställa några motkrav på köparen. Flera kommuner har visat att det är en metod med lyckat resultat för att få fram fler hyresrätter.

Den 28 september är nästa kommunfullmäktige. Jörgen Berglund säger att han då kommer att ta tillfället i akt.

– Ja, det här vill jag ha svar på. Hur man plötsligt kan ändra sig så i en fråga! 

Läs också Familjen Nilsson störs av mystiskt ljud – värden har letat förgäves efter källan i två år Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.