Annons

Mitthem säljer hyreshus med 121 lägenheter

Sundsvall Nu säljer sossarna i Sundsvall delar av Mitthem. "För att rensa bort lokalytor från hyreshusportföljen". Men i paketet är bara en tredjedel lokalyta - resten hyreslägenheter.

Nu säljer Mitthem sju av sina fastigheter. Fem av dem är centralt belägna i attraktiva Stenstan där sammanlagt 11 lokaler och 42 lägenheter inryms.

– Det här gör vi som ett led i att utveckla vår kärnverksamhet som är att hyra ut bostäder, säger Marie Selin, vd Mitthem.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Huvudskälet till försäljningen är att de har en hög andel lokalyta, menar hon.

-Vårt fokus är bostäder och vi har en mindre andel lokaler som vi nu ser över. Vi ska göra det vi är bäst på och lägga vårt fokus på att bygga nya hyreslägenheter för Sundsvallsborna, säger Marie Selin.

Av de övriga två fastigheterna är en belägen i Nacksta med 72 lägenheter och en på Västermalm med 7 lägenheter.

Annons
Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

Varför säljs flera fastigheter i paketet som inte har några lokaler?

– Det är enbart en av fastigheterna som saknar lokaler. Det är en mindre fastighet med endast sju lägenheter som inte ligger i direkt anslutning till något av våra områden, säger Marie Selin.

Men en uträkning visar på att bara 33 procent är lokalyta, resten är uthyrd bostadsyta. Exempelvis är lokalytan endast åtta procent (92 kvadratmeter) i ett hus med 15 lägenheter.

Läs ocksåFastighetskung stäms på 300 000 för tvivelaktiga aktieaffärerEn man i 50-årsåldern sittandes i en soffa.

Enligt Mitthem kommer vinsten från försäljningen användas till den nyproduktion bolaget står inför då ytterligare 270 lägenheter ska byggas de kommande åren. Dessutom befinner sig bolaget i ett intensivt underhållsarbete.

Annons

-Vi har ett stort ansvar gentemot våra hyresgäster och våra ägare att driva Mitthem på ett klokt och ekonomiskt fördelaktigt sätt, säger Marie Selin.

Men att försäljningen beror på dålig ekonomi tror inte Hyresgästföreningen på.

– Jag förstår idén med att de inte vill ha lokaler med i bilden eftersom det krävs en annan kompetens att hyra ut affärslokaler. Men pengar i bolaget finns det tillräckligt av, i så fall är det bara för att dra in extra pengar till kommunen, säger Conny Säker, Hyresgästföreningens förhandlare i Sundsvall.

Fakta: Fastigheter till försäljning

Cupido 1:

Adress: Bankgatan 19/Trädgårdsgatan 17

Anno 1939

10 lägenheter

Lokalyta: 39 procent

Tara 1

Adress: Trädgårdsgatan 23/Esplanaden 12

Anno 1930

8 lägenheter

Lokalyta: 41 procent

Ödet 4

Adress: Thulegatan 11

Anno 1987

0 lägenheter

Lokalyta: 100 procent

Ödet 5

Adress: Rådhusgatan 28

Anno 1987

15 lägenheter

Lokalyta: 8 procent

Ödet 6

Adress: Rådhusgatan 24, 26/Torggatan 12

Anno 1987

9 lägenheter

Lokalyta: 24 procent

Skörden 1

Adress: Axvägen 13-17

Anno 1975

72 lägenheter

Lokalyta: 26 procent

Hatten 15

Adress: Slutgatan 18

Anno 1990

7 lgh

Lokalyta: 0 kvm

Läs också Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Nu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.