Annons

Vänsterpartiet vill ha ett kommunalt byggbolag

Örebro Örebro kommun behöver ett eget byggbolag för att få fart på byggandet. Det föreslår Vänsterpartiet i en motion som lämnas in till kommunfullmäktige imorgon.

Örebro kommun kan bli en av de kommuner i Sverige som går vidare för att undersöka möjligheterna att starta ett eget kommunalt byggbolag. I nuläget har liknande förslag lagts i bland annat Malmö och Norrköping.

Bakgrunden är bostadsbristen och de höga boendekostnaderna för nybyggt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Konkurrensen fungerar inte i dagsläget. Tanken är att råda bot på bostadsbristen och få fart på byggandet. Jag sitter med i Öbo:s styrelse nu och ser att man kan få ett eller två anbud per objekt, och priserna ligger högt vilket gör hyrorna höga. Ett kommunalt byggbolag behöver inte ha samma vinstintresse som ett privat byggbolag, säger Vänsterpartiets oppositionsråd Murad Artin.

Hur skulle det vara förenligt med kommunallagen?

– Ja, enligt lag är det kommunen som har ansvar att det ska finnas bostäder och det är en viktig kommunal angelägenhet att bygga fler bostäder. Det är därför vi vill utdera det här för att se om det är möjligt. När inte konkurrensen fungerar är det vi som måste göra något åt det. Att bo är en social rättighet tycker vi i Vänsterpartiet, det ska inte handla om lönsamhet.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Vilka ska kunna anlita bolaget?

Annons

– Kommunen ska kunna anlita det för kommunala fastigheter och för bostäder. Både för byggande och renovering. Men det är inte meningen att det ska bli en prisdumpning – utan helt enkelt att få saker och ting gjorda.

Ser du någon nackdel i det här?

Läs ocksåElena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

– Ja. Att de privata byggbolagen borde skämmas eftersom vi anser oss tvungna att starta detta. Jag ser annars inte några nackdelar. Jag ser bara fördelar i att ha större kontroll över kostnadskedjan, vi kan ställa andra sociala krav för att skapa arbetstillfällen och ha längre avskrivningstider.

Vänsterpartiet har ibland varit emot att kommunen ska ha för många bolag, men i det här fallet tänker partiet annorlunda.

– Vi har egentligen varit kritiska till bildandet av för många bolag i Örebro kommun för att vi tycker att den demokratiska insynen är viktig. Men i vissa fall har vi sagt ja. Som med bredbandet, säger Murad Artin.

Annons

Vad tror du att ni kommer att få för respons?

– Jag hoppas att flera tycker att detta är intressant så att vi kan gå vidare och se om det kan bli verklighet. För alla skriker om att det finns för lite bostäder och att det är för dyrt. Kanske kan någon från moderat håll vara kritisk och tycka att det här är sådant som näringslivet ska sköta. Men de har visat att det inte fungerar.

Läs också vad Moderaterna, Socialdemokraterna och Hyresgästföreningen säger om förslaget.

Läs också Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.