HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värden förlorade makten över deras hus – igen

Lund Hyresgästföreningen har drivit genom ytterligare tre år av tvångsförvaltning av Lars-Åke Håkanssons hus på Örnvägen i Lund. "Det är mer ordning på det här nu", säger hyresgästen Tore Olsson.
Örnvägen 12 i lund

Fastighetsägaren saknar helt intresse av att sköta huset och då får någon annan göra det. Det är andemeningen i hyresnämndens bedömning och beslut.

Huset med fyra hyreslägenheter ligger inbäddat i en vildvuxen trädgård och fasaden går knappt att se från vissa vinklar. Örnvägen 12 har stått under tvångsförvaltning i två omgångar sedan 2013. Längre tillbaka i tiden ligger bland annat problem med obetalda elräkningar som riskerade elförsörjningen för de boende.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Det är morgon när Hem & hyra besöker adressen och hyresgästen Tore Olsson sitter i en fåtölj och tittar på livesänd snooker från Kina. Den före detta företagaren och grönsakshandlaren är numera pensionär, “världens bästa arbete” som han själv kallar det. Han minns de tidigare problemen och nämner en missad beställning av olja som hade kunnat gå ut över värmen i lägenheterna.

Hyresgästen Tore Olsson.

Tvångsförvaltningen har inte påverkat speciellt mycket i det vardagliga, tycker han. Men underhållet fungerar mycket bättre numera.
– Det är mer ordning på det här nu. Man ringer och säger att “nu får ni klippa häcken” och då blir sådana saker gjorda. Det har bara varit positivt. Det är ingen jättestor skillnad jämfört med tidigare men det har blivit enklare eftersom man inte behöver hålla på och tjata, säger han.

Tore Olsson har bott i huset i omkring åtta år och han trivs bra.
– Det här är ju ett fantastiskt läge. Jag har besvär med pumpen nu och är dålig på att gå i uppförsbackar och trappor. Men innan när jag var i bättre form kunde man ju gå in till stan på tio minuter, säger han.

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022

Hyresgästföreningen som drivit frågan om tvångsförvaltning i hyresnämnden menar att ingenting har förändrats. Att fastighetsägaren Lars-Åke Håkansson fortfarande inte är lämpad att ta ansvar för huset och de boende.
– De medlemmar som vi har säger sig vara nöjda med den nuvarande förvaltaren, säger Lovisa Prodenius, jurist på hyresgästföreningen.

I huset finns fyra lägenheter.

Idag är det fastighetsägaren Lars Andersson, som bland annat äger hus på Seved i Malmö, som sköter driften av Örnvägen 12. I enlighet med hyresnämndens beslut ska uppdraget ligga kvar hos honom till november 2021.

Enligt hyresnämnden har den egentliga ägaren, Lars-Åke Håkansson, inte hört av sig till förvaltaren sedan det förra beslutet. Det var 2015. Han dök heller inte upp under sammanträdet i nämnden och har alltså inte uttryckt någon egen åsikt om processen eller hyresgästföreningens krav på tvångsförvaltning. Hem & hyra har flera gånger sökt honom för en kommentar men utan resultat.

Läs ocksåStruntar i hyresgästerna – värsta värden upptagen med att strida i rättenMan i grön tröja som pekar med hela handen, den högra.
Fakta: Tvångsförvaltning

  • Under en tvångsförvaltning förlorar värden möjligheterna att ta hand om sitt hus. Och att ta del av hyresintäkterna.
  • Ansvaret läggs i stället över på en annan och tillfällig aktör. Beslutet fattas av hyresnämnden.
Läs också Nordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting Nya hyror på gång - Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra Götaland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.