HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värden förlorade makten över deras hus – igen

Lund Hyresgästföreningen har drivit genom ytterligare tre år av tvångsförvaltning av Lars-Åke Håkanssons hus på Örnvägen i Lund. "Det är mer ordning på det här nu", säger hyresgästen Tore Olsson.
Örnvägen 12 i lund

Fastighetsägaren saknar helt intresse av att sköta huset och då får någon annan göra det. Det är andemeningen i hyresnämndens bedömning och beslut.

Huset med fyra hyreslägenheter ligger inbäddat i en vildvuxen trädgård och fasaden går knappt att se från vissa vinklar. Örnvägen 12 har stått under tvångsförvaltning i två omgångar sedan 2013. Längre tillbaka i tiden ligger bland annat problem med obetalda elräkningar som riskerade elförsörjningen för de boende.

Läs ocksåLämnade Hyresgästföreningen – strider om att ta över HSB

Det är morgon när Hem & hyra besöker adressen och hyresgästen Tore Olsson sitter i en fåtölj och tittar på livesänd snooker från Kina. Den före detta företagaren och grönsakshandlaren är numera pensionär, “världens bästa arbete” som han själv kallar det. Han minns de tidigare problemen och nämner en missad beställning av olja som hade kunnat gå ut över värmen i lägenheterna.

Hyresgästen Tore Olsson.

Tvångsförvaltningen har inte påverkat speciellt mycket i det vardagliga, tycker han. Men underhållet fungerar mycket bättre numera.
– Det är mer ordning på det här nu. Man ringer och säger att “nu får ni klippa häcken” och då blir sådana saker gjorda. Det har bara varit positivt. Det är ingen jättestor skillnad jämfört med tidigare men det har blivit enklare eftersom man inte behöver hålla på och tjata, säger han.

Tore Olsson har bott i huset i omkring åtta år och han trivs bra.
– Det här är ju ett fantastiskt läge. Jag har besvär med pumpen nu och är dålig på att gå i uppförsbackar och trappor. Men innan när jag var i bättre form kunde man ju gå in till stan på tio minuter, säger han.

Läs ocksåTvisten avgjord – så blir nya hyran i Övik

Hyresgästföreningen som drivit frågan om tvångsförvaltning i hyresnämnden menar att ingenting har förändrats. Att fastighetsägaren Lars-Åke Håkansson fortfarande inte är lämpad att ta ansvar för huset och de boende.
– De medlemmar som vi har säger sig vara nöjda med den nuvarande förvaltaren, säger Lovisa Prodenius, jurist på hyresgästföreningen.

I huset finns fyra lägenheter.

Idag är det fastighetsägaren Lars Andersson, som bland annat äger hus på Seved i Malmö, som sköter driften av Örnvägen 12. I enlighet med hyresnämndens beslut ska uppdraget ligga kvar hos honom till november 2021.

Enligt hyresnämnden har den egentliga ägaren, Lars-Åke Håkansson, inte hört av sig till förvaltaren sedan det förra beslutet. Det var 2015. Han dök heller inte upp under sammanträdet i nämnden och har alltså inte uttryckt någon egen åsikt om processen eller hyresgästföreningens krav på tvångsförvaltning. Hem & hyra har flera gånger sökt honom för en kommentar men utan resultat.

Läs ocksåSå förhandlas din hyra fram
Fakta: Tvångsförvaltning

  • Under en tvångsförvaltning förlorar värden möjligheterna att ta hand om sitt hus. Och att ta del av hyresintäkterna.
  • Ansvaret läggs i stället över på en annan och tillfällig aktör. Beslutet fattas av hyresnämnden.
Läs också Tvärstopp för Hyresgästföreningens portal – värdarna säger nej Så slår hyreshöjningarna i coronadrabbade områden - "Extra jobbigt, tufft här ute"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.