Annons

Vårgårdas rekordhöga hyreskrav mer än halverades

Vårgårda Vårgårda Bostäder ville höja hyran näst mest i landet, 6,3 procent. Nu har Hyresmarknadskommittén sagt sitt och parterna har godtagit medlingsbudet. Hyrorna höjs med i genomsnitt 2,3 procent från 1 mars och lika mycket från 1 januari nästa år. "Vi vet inte exakt hur vi ska hantera detta" säger bolagets vd Jan Thorsson.
Foto: Nils-Olof Larsson/Karin Gistedt
Hyresgästförenings Jesper Lissmark och Vårgårda Bostäders Jan Thorsson har nu skrivit under kommande två års hyresavtal, efter medling.

Vårgårda Bostäder och Hyresgästföreningen valde att acceptera ett medlingsbud från Hyresmarknadskommittén. Medlingsbudet innebär att hyrorna höjs i genomsnitt med 2,3 procent räknat från 1 mars 2019 samt med 2,3 procent från 1 januari 2020. Vårgårda Bostäders ursprungliga krav var 6,3 procent för 2019.

Jan Thorsson säger att han såg på medling som ett misslyckande, att parterna inte kunde komma överens. Men att han tycker det är bra att det nu finns ett beslut att arbeta efter. Han säger att det hade krävts en betydligt högre höjning för att bostadsbolaget på ett bra sätt skulle kunna sköta sina åtaganden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Underhåll är ju den enda utgiftspost vi själva kan råda över, säger han. Så naturligtvis blir det där det kommer att märkas.

Hyresgästföreningen menar att det är en betydande höjning, men att den ändå får anses som rimlig. Den ligger långt under de 6,3 procent som Vårgårda Bostäder ville ha från början. Jesper Lissmark menar att den nu beslutade hyreshöjningen ger bolaget goda förutsättningar att klara kostnadsökningar och fortsatt underhåll.

Jan Thorsson säger att han är tveksam till sättet att presentera hyreshöjningar, med procent, vilket han inte tycker visar den faktiska kostnaden för hyresgästerna. Hans erfarenhet är att hyresgästerna gärna skulle betala 30 kronor mer i månaden för att få den service och det underhåll man önskar.

Annons
Läs ocksåKatarina ska få Vårgårda-bostäder på rätt köl igen

– Jag tycker det vore bättre om man pratade om kronor och öre, säger han. Vi får bli bättre på att kommunicera. Procentsatserna visar inte hur mycket det blir.

Det finns ju många som lever på marginalen där varje krona betyder mycket. 6,3 procent hade varit mycket för dem. 

– Men när det brinner i knutarna och de behöver en ny spis eller annat renovering, då tycker de att det hade varit värt att betala lite mer, säger Thorsson. Jag är inte säker på att lägre hyra alltid är det bästa för en hyresgäst.

Läs ocksåFörhandlingarna om hyror i Vårgårda och Alingsås har strandat

Bostadsbolaget arbetar just nu med sin nya budget och hyresnivån för 2019 och 2020 fastslagen.

Annons

– Det ger självklart lite arbetsro, men vi har bekymmer i förvaltningen att ta tag i. Arbetet kvarstår och det hade behövs högre höjning, säger Jan Thorsson. Helt klart är att det inte går att genomföra allt som borde göras.

För en tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter med en genomsnittlig höjning på 2,3 procent innebär det en höjning med 113 kronor i månaden räknat retroaktivt från mars 2019, samt drygt 110 kronor mer i månaden från 1 januari 2019.

Läs också Hyreshöjningarna för 2020 fördelade i Vårgårda De förhandlar grannarnas hyror Chocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.