Annons

Hyreshöjningarna för 2020 fördelade i Vårgårda

Vårgårda Efter vårens medling mellan Vårgårda Bostäder och Hyresgästföreningen landade man på ett tvåårsavtal. Nu har parterna suttit vid förhandlingsbordet och fördelat höjningarna för 2020. Och det blir ett enda hus som får den högsta höjningen, tre procent.
Foto: Nils-Olof Larsson
Nu är nästa års hyreshöjningar i Vårgårda klara. Ett hus får tre procents höjning, övriga beståndet inom det kommunala bolaget får något lägre höjningar

 

Inför förhandlingarna 2019 kom inte bostadsbolaget och Hyresgästföreningens förhandlare överens. Vårgårda Bostäder yrkade på en höjning med 6,3 procent, den näst högsta siffran i landet. Det resulterade i att parterna lämnade över ärendet till Hyresmarknadskommittén för ett avgörande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Där landade höjningen på i genomsnitt 2,3 procent för 2019 och en lika stor höjning för 2020.

Och nu är det klart hur höjningarna kommer att bli.

Jesper Lissmark, Hyresgästföreningens förhandlare, säger att parterna har satt sig ner för att resonera om fördelningen av höjningarna, som landar mellan 1,3 och 3,0 procent i Vårgårda Bostäders olika bestånd.

Läs ocksåLandets näst högsta hyresyrkande kommer från Vårgårda Bostäder

En fastighet Kajan 15 med adresser Hökvägen 4-6, får en höjning med 3 procent från 1 januari 2020. För övriga beståndet blir det lägre.

Annons

– Fördelningen hamnade på mellan 1,3 procent och det enda huset där det blir 3 procent, säger Jesper Lissmark.

Han säger att det huset har haft lägre hyror än övriga, vilket gör att hyrorna jämnas ut och höjningen inte blir större i kronor och ören, än i de övriga fastigheterna.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Om förhandlingarna var tuffa förra året och parterna inte kunde komma överens, gick det lättare nu, menar Jesper Lissmark.

– Jag tyckte det kändes bra. Det var ett bra förhandlingsklimat, säger han.

Efter Hyresmarknadskommitténs beslut kommenterade vd Jan Thorsson läget att han såg på medling som ett misslyckande, att parterna inte kunde komma överens. Men att han tyckte det var bra att det till sist blev ett beslut att arbeta efter.

– Det hade krävts en betydligt högre höjning för att bostadsbolaget på ett bra sätt ska kunna sköta sina åtaganden, sa Thorsson då, efter beslutet.

Annons

LÄS MER:

Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2020

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – Hela listan

 

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.