Annons

De förhandlar grannarnas hyror

Västra Götaland Hur är det att vara med och förhandla sin egen och sina grannars hyror? Hem & Hyra ställde frågan till tre förtroendevalda som snart slår sig ner vid förhandlingsbordet.
Foto: Lena Karlsen/Nils-Olof Larsson/Karin Gistedt
Lena Karlsen från Alingsås, Lars Brink från Lysekil och Emelie Lindström är några av de förtroendevalda som är med och förhandlar fram nästa års hyror i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Årets hyresförhandlingar har dragit igång. Fastighetsägare runt om i BohusÄlvsborg-Skaraborg vill höja hyran och kallar till förhandling. Efter att Hyresgästföreningen granskat deras krav möts parterna vid förhandlingsbordet. De boende företräds då av Hyresgästföreningens förhandlare samt en hyresgäst som från Hyresgästföreningens förhandlingsdelegationen.

Lars Brink, Lena Karlsen och Emelie Lindström är hyresgäster som förhandlar för sig själva och sina grannar. De bor i Lysekil, Alingsås respektive Mariestad och har olika lång erfarenhet av förhandlingsarbetet. Lars Brink varit med i många år medan är Lena Karlsen nybörjare.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Jag bor hos Balder i Alingsås och har engagerat mig för att jag vill försöka förbättra vårt boende. I våras blev jag förtroendevald inom Hyresgästföreningen och det var så jag fick frågan om att vara med och hyresförhandla, säger Lena Karlsen.

Balder vill höja hyran med 2,5 till 3,5 procent. Är det rimligt?


– Nej. De borde inte höja hyran alls innan de tagit tag i underhållet. Här är ganska så eftersatt. Till exempel när det gäller ventilation, fukt och dränering, säger Lena Karlsen.

Lars Brink är förhandlingsansvarig för Hyresgästföreningen i BohusVänerDal sedan fem år tillbaka. Det innebär att han, tillsammans med Hyresgästföreningens anställda förhandlare, förhandlar hyror i bland annat Strömstad, Tanum, Lysekil, Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg.

Annons
Läs ocksåMedlare ska få fart på hyresförhandlingarna i Sörmland: "Komplicerat"

Vilket är ditt bästa förhandlingsknep?
– Att lyssna. På hyresgästerna man förhandlar för. Och på hyresvärden. Det är viktigt att försöka förstå bådas situation, säger Lars Brink.

Hur får du veta vad hyresgästerna tycker om sitt boende?
– På orter där vi har lokala Hyresgästföreningar är det lättare att få koll. Där jag bor, hos Akka Egendom i Lysekil, har vi en lokalförening med kontinuerliga möten. Där det saknas lokalförening är det betydligt svårare. Men det gäller ju för oss i Hyresgästföreningen att informera om att förhandlingarna är på gång och samla in så mycket information som möjligt, säger Lars Brink.

Vad är en rimlig hyreshöjning i år?
– Egentligen tycker jag inte att värdarna borde höja hyran alls. Men det lär vi ju inte lyckas med. Jag vet att en privat värd i Strömstad har yrkat på 2,9 procent och det tycker jag låter högt, säger Lars Brink.

Läs ocksåHyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte"plansch med en massa text. På den andra delen av bilden syns Laxåhems logga.

Emelie Lindström är utbildad jurist och har suttit i Mariestads förhandlingsdelegation i två år. Hon tycker det är viktigt att hyresgästerna har en egen röst vid förhandlingsbordet och för att få reda på vad de boende tycker brukar hon vara med på träffarna som Hyresgästföreningen ordnar.

Annons
Emelie Lindström bor i Mariehus hyreshus på Lindebäcksvägen i Mariestad. Snart kommer hon att delta i hyresförhandlingarna för sig och sina grannar.

– I mitt uppdrag ingår det att försöka ta reda på vad som behöver förbättras ute i bostadsområdena. Vad hyreshöjningen bör gå till. Sedan gäller det att förmedla den informationen vidare till den anställda förhandlaren, säger Emelie Lindström.

Vad vill du säga till en hyresgäst som är nyfiken på att förhandla?
– Att man ska inte ska vara rädd att hoppa på. Det inte är svårt och dessutom får man mycket stöd både från andra förtroendevalda som varit med länge och av Hyresgästföreningens anställda förhandlare, säger Emelie Lindström.

Läs också Bostadsbolag i kommun med fattiga invånare vill ha rekordstor höjning av hyran Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Försvarar rekordkrav med höjd värmetaxa och misslyckat vätgasprojekt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.