Annons

Varnar för dyrt tillval

Ljungby Maria Berg har betalat över 30 000 kronor för sin tvättmaskin. Hittills. Men nu har hon fått nog. Hon tar kamp för att slippa den extra månadskostnaden för tillvalet hon inte valt.

När Maria Berg flyttade in i sin lägenhet på Strömgatan i Ljungby för elva år sedan, hade en tidigare hyresgäst tagit en tvättmaskin och torktumlare som tillval.

Maria Berg var i behov av en lägenhet och hade inget alternativ än att acceptera tillvalet och kostnaden på 250 kronor i månaden. Tillvalet, en Husqvarna Mästertvätt 1260 med en Mästertork 290 ovanpå, har hittills kostat henne 33 000 kronor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Jag blir ledsen och arg när jag tänker på det. Maskinen är minst elva år gammal och jag vill inte ha kvar det här tillvalet längre. Det är ju inte ens jag som har gjort det. Men det går inte. Jag har försökt allt men jag blir inte av med den, säger hon.

Heimstaden säger nej till att ta bort maskinen, och nej till att stryka tillvalet så att hon blir ägare och ansvarig för maskinen.

– Visst, de säger att jag får en ny om den här går sönder, men jag vill inte ens ha en ny. Och ska de ändå plocka bort en trasig maskin så behöver de ju inte installera en ny. Dessutom räcker 30 000 kronor till ganska många nya maskiner. Jag vill verkligen varna andra, var försiktiga innan ni skriver under avtal om tillval, säger Maria Berg.

Annons
Läs ocksåPrischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis - kräver tillbaka 32 000 kronorEldstad och pengar.

Hon företräds av Hyresgästföreningen som försöker lösa situationen. Ett liknande fall prövades tidigare i år. Då förlorade Hyresgästföreningen som överklagat det beslutet.

– Det är inget som är hugget i sten och den här typen av ärenden är ganska osäkra. Hyresnämnden gjorde en allt för ensidig bedömning i det andra fallet, anser jag och jag hoppas att hovrätten kommer fram till motsatsen i sitt beslut, säger Victor Herrera, ärendehandläggare.

Heimstadens vd, Patrik Hall, anser att tillval inte kan förenas med frånval.

Läs ocksåSå blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp

– Skulle man kunna välja till och sedan välja bort inglasade balkonger och annat, skulle det inte gå att erbjuda tillval. Det skulle bli för dyrt och det vore tråkigt. Tillför man ett villkor i avtalet så ligger det där för alltid, säger Patrik Hall.

Räcker inte 30 000 kronor som att hon köpt loss maskinen, vilket hyresgästen föreslår?

Annons

– Det här är ett märkligt resonemang. Det här handlar om ett avtal som finns och om bruksvärdet. Tillval tillgodoser ju hyresgästens önskemål och individanpassar lägenheten. Det är positivt. Och hon har rätt att få en ny tvättmaskin och torktumlare nu när livslängden håller på att gå ut, säger Patrik Hall.

Maria Berg heter egentligen något annat.

Läs mer: Tillval får inte väljas bort, enligt hyresnämnden

Fakta: Tillval

Du kan köpa/hyra alltifrån disk- och tvättmaskiner till inglasade balkonger och bredbandsuttag. I allmänhet finns det några olika system för tillval:

Kostnaden för tillvalet blir permanent och bakas in i hyran. Utrustningen tillhör hyresvärden.
Kostnaden för tillvalet betalas under ett visst antal år, kombinerat med en kontantinsats. Utrustningen tillhör värden.
Kostnaden för tillvalet betalas av under ett antal år eller som en klumpsumma av hyresgästen. Utrustningen tillhör därefter hyresgästen.
I Maria Bergs fall har hyresvärden ett system där tillvalet läggs på hyran och det finns ingen bortre gräns för när tillvalet upphör att vara tillval. I samtliga fall ansvarar värden för service och eventuella reparationen.

Läs också Sveriges dyraste diskmaskin? – Kanske finns den i Gullspång Isabella betalade tusentals kronor för trasig tvättmaskin: ”Man har inget val” Kostsamma tillval i lägenheten – se upp för fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.