Annons

Värst 3: Åsas tak rasade in: ”En fara för livet”

Nyheter En dag rasade innertaket in ­hemma hos Åsa Norberg i Härnösand. ­Lägenheten dömdes ut som livs­farlig och Åsa fick flytta till sin ­syster. Därför placeras Ingvar Modig som landets tredje värsta värd.
Foto: Åsa Eriksson
Tvingades flytta. Åsa Norberg i Härnösand fick fly från sin lägenhet när taket brast.

Fastigheten på Västra Bondsjögatan i Härnösand är ett bevis på att hus be­höver kontinuerlig tillsyn och underhåll. Hyresgästen Åsa Norberg insåg att något inte stod rätt till under förra ­sommaren. Hon kände en stark mögellukt och  kontaktade kommunens ­miljökontor.

En anmälan upprättades men det blev inget hembesök. Så rasade innertaket in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det började droppa lite här och var från taket i sovrummet och vardagsrummet. Jag hade inte hinkar så det räckte och jag flyttade ut sängen från sovrummet. Då brakade taket, säger Åsa Norberg.

Kommunen beslöt då om akut uthyrningsförbud.

Annons

– Den är inte bara en fara för hälsan, den är en fara för livet, säger Katja Andersson, miljöhandläggare på Härnösands kommun.

Läs ocksåNy ägare rivstartar renovering av misskötta Härnösandshuset
Fallfärdigt. Huset som värden glömde på Västra Bondsjögatan i Härnösand.

Hyresvärden Ingvar Modig har ­varit omöjlig att nå när vi velat ha en ­kommentar till att han finns med på Värsta värden. Han brukar inte gå att nå för ­hyresgästerna heller. Men när Hem & Hyras lokalredaktör Åsa Eriksson var vid den nedgångna fastigheten tidigare i höstas var värden där och ställde upp på en intervju. Han ­medger att han försummat huset. Ingvar ­Modig menar att han har svårt att åtgärda taket för att han inte kommer åt det med skylift.

– Det står uppallade skrotbilar i vägen. Och du vet det är ingen som har tid att göra jobbet heller, alla är uppbokade. Det är svårt att få tag i någon, säger Ingvar Modig.

Hem & Hyras avslöjande uppmärksammades stort i lokala medier. Plötsligt tog historien en ­oväntad och välkommen vändning. ­Huset såldes. Nya ägaren satte snabbt upp byggställningar och räddningsaktionen drog igång omgående.

Annons
Läs ocksåVärd förbjuden att hyra ut: ”Lägenheten är en livsfara”

– Vi bestämde oss snabbt och till­trädde huset direkt för att kunna sätta igång med att täppa till yttertaket och åtgärda det mest akuta, säger ­Maria ­Jonasson, som tillsammans med sin make Thomas tagit över huset.

Åsa Norberg har dock hittat en annan bostad och kommer inte att flytta tillbaka.

Läs också Struntar i hyresgästerna – värsta värden upptagen med att strida i rätten Värsta värden har gjort byn ökänd – möt den andra sidan av Blötberget Skandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.