HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värst 3: Åsas tak rasade in: ”En fara för livet”

Nyheter En dag rasade innertaket in ­hemma hos Åsa Norberg i Härnösand. ­Lägenheten dömdes ut som livs­farlig och Åsa fick flytta till sin ­syster. Därför placeras Ingvar Modig som landets tredje värsta värd.
Foto: Åsa Eriksson
Tvingades flytta. Åsa Norberg i Härnösand fick fly från sin lägenhet när taket brast.

Fastigheten på Västra Bondsjögatan i Härnösand är ett bevis på att hus be­höver kontinuerlig tillsyn och underhåll. Hyresgästen Åsa Norberg insåg att något inte stod rätt till under förra ­sommaren. Hon kände en stark mögellukt och  kontaktade kommunens ­miljökontor.

En anmälan upprättades men det blev inget hembesök. Så rasade innertaket in.

Läs ocksåNy ägare rivstartar renovering av misskötta Härnösandshuset

– Det började droppa lite här och var från taket i sovrummet och vardagsrummet. Jag hade inte hinkar så det räckte och jag flyttade ut sängen från sovrummet. Då brakade taket, säger Åsa Norberg.

Kommunen beslöt då om akut uthyrningsförbud.

– Den är inte bara en fara för hälsan, den är en fara för livet, säger Katja Andersson, miljöhandläggare på Härnösands kommun.

Läs ocksåVärd förbjuden att hyra ut: ”Lägenheten är en livsfara”
Fallfärdigt. Huset som värden glömde på Västra Bondsjögatan i Härnösand.

Hyresvärden Ingvar Modig har ­varit omöjlig att nå när vi velat ha en ­kommentar till att han finns med på Värsta värden. Han brukar inte gå att nå för ­hyresgästerna heller. Men när Hem & Hyras lokalredaktör Åsa Eriksson var vid den nedgångna fastigheten tidigare i höstas var värden där och ställde upp på en intervju. Han ­medger att han försummat huset. Ingvar ­Modig menar att han har svårt att åtgärda taket för att han inte kommer åt det med skylift.

– Det står uppallade skrotbilar i vägen. Och du vet det är ingen som har tid att göra jobbet heller, alla är uppbokade. Det är svårt att få tag i någon, säger Ingvar Modig.

Hem & Hyras avslöjande uppmärksammades stort i lokala medier. Plötsligt tog historien en ­oväntad och välkommen vändning. ­Huset såldes. Nya ägaren satte snabbt upp byggställningar och räddningsaktionen drog igång omgående.

Läs ocksåVärsta värdens hus sålt för mångmiljonbelopp – därför behåller skandalägaren greppet

– Vi bestämde oss snabbt och till­trädde huset direkt för att kunna sätta igång med att täppa till yttertaket och åtgärda det mest akuta, säger ­Maria ­Jonasson, som tillsammans med sin make Thomas tagit över huset.

Åsa Norberg har dock hittat en annan bostad och kommer inte att flytta tillbaka.

Läs också Domen: de slipper betala för skador i sliten lägenhet Värden stämmer dem – men hade inget bevis i rätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.