Annons

Vill släppa fram nya krafter

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg "Mer rotation på ledande poster skulle få fart på Hyresgästföreningen!" Det säger Magnus Heimdahl, 29 år, som vill att förbundsstyrelsen ska utreda just detta.
Foto: Kajsa Wedberg
Magnus Heimdahl och Anders Forsberg är två av de tolv stämmoombud som representerar region BohusÄlvsborg-Skaraborg på förbundsstämman i Malmö i helgen. De står för tre motioner som ska behandlas på stämman.

Förslaget kommer att tas upp på helgens förbundsstämma i Malmö. Magnus Heimdal från Vänersborg är en av tolv ombud som åker till stämman från region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

– Om vi menar allvar med att vi ska betyda mer för fler så måste vi öppna upp vår organisation och få in fler unga, fler kvinnor och fler nyanlända bland våra aktiva och förtroendevalda, säger Magnus Heimdal, som själv är 29 år.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Många har suttit på samma position under lång tid. Det hämmar återväxten och gör det svårt för nya krafter att komma in och påverka. Det måste vi ändra på! säger Magnus.

För att uppnå detta behövs det, enligt Magnus, mandatbegränsning och rotationsregler. Det vill säga, en en tidsgräns för hur länge en person ska sitta som exempelvis ordförande i en lokalförening innan det är dags att kliva åt sidan och kanske inta en annan plats i styrelsen.

– Det handlar inte om att avsätta någon utan att sprida engagemanget till fler, säger Magnus som därför föreslår förbundsstyrelsen att utreda möjligheten att lägga till en paragraf om rotationsregler och mandatbegränsning i stadgarna.

Läs ocksåNej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige

Magnus Heimdahl har skrivit ytterligare en motion till stämman. Under rubriken ”En hållbar organisation till gänglig för alla” föreslår han en arbetsgrupp som ska jobba fram metoder för att göra Hyresgästföreningen mer normkritisk och mer inkluderande.

Annons

– I dag känns det som om Hyresgästföreningen är en organisation för de redan frälsta. Om vi ska lyckas bli en förening som riktar sig till alla hyresgäster måste vi börja om från början. Arbeta aktivt med normer, hierarkier och strukturer. Det kan handla om vilka aktiviteter vi anordnar men även om hur våra valberedningar jobbar när en styrelse ska utses, säger Magnus Heimdahl.

Även Anders Forsberg, 70 år, från Skövde har skrivit en motion till stämman.

Läs ocksåFlitiga debattörer från BohusÄlvsborg-Skaraborg

– Jag vill att förbundet utreder hur vi på smidigast sätt löser den ekonomiska biten när arbetsgrupper, husombud eller andra ordnar aktiviteter i Hyresgästföreningens regi på lokal nivå, säger Anders Forsberg.

Enligt Anders har det blivit allt svårare att få medlemmar att ta uppdrag som ordförande eller kassör i de lokala hyresgästföreningarna. Däremot kan fler tänka sig att vara husombud eller delta i arbetsgrupper som engagerar sig i specifika frågor. När dessa husombud eller grupper vill ordna aktiviteter i sina bostadsområden måste de fixa ekonomin i samråd med sin förening

– Om det är långa avstånd kan det bli krångligt att få detta att fungera. Alla är inte beredda att ligga ute med egna pengar eller på annat sätt bland sin privatekonomi med föreningens pengar, säger Anders.

Annons

Så vad föreslår du?

– Ett glasklart regelverk som talar om hur detta ska hanteras. Samt en verktygslåda med några olika alternativ för ekonomisk hantering som man kan välja bland. Det vill jag att förbundsstyrelsen utreder.

 

Fakta: Normkritik

Normkritik handlar om att sätta fokus på makt.

Att synliggöra, kritisera och förändra strukturer (exempelvis ojämlika maktförhållanden), sociala och språkliga normer som begränsar livet för individer som inte faller inom ramen för det som uppfattas som ”normalt” i samhället.

 

Läs också Här är Hyresgästföreningens nya förbundsstyrelse Kontroversiell motion lyftes bort på förbundsstämman Ombuden: "Hyrorna borde sänkas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.