Björn framför sitt hus i Tensta

Bild: Linda Dahlin

Val 2022: Björn vägrade att dumpas i utdömd lägenhet: ”Politikerna måste lösa bostadsbristen”

Björn Mattsson blev rikskändis när han löste sin hemlöshet genom att bo på Ålandsfärjan. Spånga-Tenstas socialtjänst ville skicka honom till en obeboelig lägenhet i värmländska Hagfors. Men Björn vägrade och JO-anmälde socialtjänsten. Efter lång kamp har Björn äntligen fått en bostad. Hans berättelse sätter ljuset på så kallad social dumpning.

Nyheten om att Björn Mattsson bodde på Ålandsbåten spred sig som en löpeld i landet i april 2018 efter Hem & Hyras granskning om hur Spånga-Tensta ville skicka honom till Hagfors i Värmland – till en lägenhet i en före detta flyktingförläggning, som var utdömd som bostad.

Men Björn Mattsson vägrade gå med på det. Han JO-anmälde Spånga-Tensta, vilket slutade med att Justitieombudsmannen riktade skarp kritik mot socialtjänstens tvångsflytt av hemlösa till Hagfors.

Efter lång kamp har Björn fått en egen bostad i Tensta, en så kallad försökslägenhet, som kan övergå till ett förstahandskontrakt.

Björn Mattssons fall sätter så kallad social dumpning i fokus, och han är först ut i Hem & Hyras serie av valfilmer som sätter ljus på olika problem på bostadsmarknaden.

Video. Björn bodde på Ålandsfärjan – har nu en försökslägenhet

 

Men till slut blev det så att allt rasade samman, och då blir man nedbruten, känner hopplöshet, ja du känner att du vill ta slut på livet. För det finns ingen ljusning i det här eländet.

Björn Mattsson

Hemlöshet är ju olika stadier. Först så tycker du dig inte vara hemlös, du känner att du har en viss nivå i samhället ändå. Så levde jag, jag försökte leva normalt fast jag inte hade någonstans att bo. Jag umgicks med folk men de visste inte om hur jag hade det. Men till slut blev det så att allt rasade samman, och då blir man nedbruten, känner hopplöshet, ja du känner att du vill ta slut på livet. För det finns ingen ljusning i det här eländet.

Ta bara som exempel när jag bodde på Ålandsbåten, då var det folk som var och reste där, så åkte man hiss tillsammans med dem och de sa ja det ska vi göra när vi kommer hem, nu ska jag göra det och så. Jag visste att när båten kom i land, då stod jag utanför på kajen och hade ingenstans att gå. Så konstrasterna var ganska slående, de var ute på båttrippen för att det var en nöjestripp och kul och allt annat. För min del var det för att ha tak över huvudet och få en rimlig levnadsnivå de timmarna det varade.

Jag kan inte förklara det, man måste nog vara utsatt själv för att förstå hur det är att inte ha någonstans att ta vägen när klockan blir tio på kvällen och det är kallt ute. Det är ingen rolig känsla, en fruktansvärd känsla är det.

Vad önskar du att politikerna skulle göra åt det här?

I grunden är det att politikerna måste lösa bostadsbristen, och det är på olika nivåer, det kan vara hyresrätter, det kan vara studentboenden, det kan vara, ja om man har råd att köpa en lägenhet så är det det också, men det måste ändå ligga i framtidsplanen att lösa det problemet och det ser jag framemot. Att nästa regering tar tag i det.