Val 2022: Kurt rasar över de höga avgifterna för gamla och sjuka på särskilda boenden: ”Hyrorna är fantasifulla”

Kurt i Östersund flyttade med sin sjuka fru till ett särskilt boende – som visade sig kosta mer än tjockleken på plånboken. Kurt anser att det slösas med skattepengar och att kommuner borde jobba mer effektivt för att hålla nere hyrorna. Han har också en särskild uppmaning till politikerna.

Kurt Folkesson känner sig fram längs korridoren med sin vita käpp. Han stöter omedvetet till tavlorna på väggen så de hamnar på svaj.

Kurt är blind men inte i behov av vård. Det var när hans fru blev sjuk som ett särskilt boende blev parets enda lösning för att få tillräcklig hjälp.

Men kommunens fasta månadsavgifter för boende, mat och vård kom som en chock. Efter att de betalats, över 20 000 kronor, blev det bara några hundralappar över.

Hem & Hyra har i flera granskningar visat att hyresgäster på särskilda boenden tvingas betala orimligt höga hyror och avgifter.

TV. Kurt tycker att gamla och sjuka betalar för mycket på särskilda boenden

Skriv en text..

I Hem & Hyras serie av valfilmer berättar Kurt att han inte tycker att äldre blir lyssnade på och att avgifterna skulle kunna sänkas om verksamheten var mer effektiv.

Betalar tre gånger så mycket i hyra.

Kurt Folkesson, hyresgäst

Jag vet ju inte på vilka grunder riktigt som de bestämmer de här hyrorna, men för mig så är de ju fantasifulla.

Vi betalade 3 700 kronor i hyra för en trea på 73 kvadratmeter, här fick vi en tvåa på 72 kvadratmeter och ska betala tre gånger så mycket i hyra.

Och det är bara hyran alltså, rätt och slätt hyran.

Vad tycker du att politikerna ska göra?

De skulle läsa Sven Persson. Sven Persson var vår store ekonom i Jämtland, han hade en lapp i fickan, en vers som var skriven av Alf Henriksson, ”Sammanträdaren”:

”Den late sammanträder, han hyvlar inga bräder, han sömmar inga kläder, han bygger inga städer, han hedrar inga fäder. Han sammanträder.”

Den lappen hade han i fickan hela tiden.

FOTNOT: I somras gick Kurts fru Åslög bort men Kurt bor kvar i parlägenheten på det särskilda boendet. Som ensamstående gäller andra regler för att beräkna inkomst och avgifter. På grund av det har Kurt det något bättre ekonomiskt ställt idag.