Warda framför sin förra lägenhet i Örebro.

Val 2022: Trots nollvision vräktes Wardas barn: ”Jag hoppas någon har hjärta och tänker på barnen”

I Sverige ska noll barn utsättas för vräkning. I Sverige är Barnkonventionen lag som säger att barns behov ska stå i centrum vid myndighetsbeslut. Trots det vräktes förra året 572 barn enligt den officiella statistiken. Därtill finns ett stort mörkertal av barn som vräks. Warda Ali Ahmeds barn tillhör de oräknade.

Warda Ali Ahmed fick problem med ekonomin under pandemin. Som ensamstående mamma till fyra minderåriga barn kunde hon inte arbeta som personlig assistent om hon skulle följa restriktionerna. Som många andra utrikesfödda kvinnor förlorade hon sitt jobb under pandemin. Hon kom efter med hyran.

Warda och hennes barn är inte ensamma.

Trots att Sverige har som mål att inga barn ska utsättas för vräkning, genomfördes enligt Kronofogden förra året 298 vräkningar där 572 barn berördes. Det är den högsta siffran på tio år.

Men statistiken från ­­Kronofogden, är toppen på ett isberg eftersom statistiken endast visar hur många barn som varit inblandade i vräkningar där Kronofogden agerat: bytt ut lås eller där det burits ut en kvarglömd kartong.

Barn vars föräldrar flyttat självmant innan Kronofogden kommer – räknas inte alls. Trots att de vräks.

Totalt var 1 131 barn berörda i återkallade vräkningsärenden 2021. Hur många av dem som tvingats flytta vet ingen.

Warda Ali Ahmed fick till följd av Barnkonventionen uppskov i en vecka. Hon fick veckan på sig att hitta ett hem och flytta med sina barn – och på så sätt hjälpa till att hålla svensk officiell statistik över barnvräkningar nere.

Video Trots nollvision fick Warda och barnen lämna sitt hem

Skriv en text..

De frågar ”Varför mamma? Vad ska vi göra?” Jag vet inte vad jag ska säga till dem.

Warda Ali Ahmed

Den där dagen var svår för mig. Jag kände mig ensam i världen. Det finns ingen människa som kan hjälpa mig. Jag tänkte varför händer det här bara mig? Igen som hjälper mig, min situation är jättesvår.

Barnen har diagnoser, mitt barn har autism. Mina barn började blir stressade. Jag blir påmind om situationen och jag kommer aldrig att glömma den. Jag och mina barn. De börjar prata och de frågar: ”Varför mamma? Vad ska vi göra?”. Jag vet inte vad jag ska säga till dem? Jag börjar säga till dem att ”vi måste gå här ifrån” men jag vet inte. Jag blir som cirkus, jag vet inte jag.

Jag tänkte den här tiden att jag skulle dö, jag tänkte inte på något annat, bara att det var den sista lösningen att jag ska dö.

Vad önskar du att politikerna skulle göra åt det här?

Jag hoppas någon har hjärta och tänker på barnen. Som tänker om det hände sina barn. Jag hoppas ni hjälper många. Jag tror det är många familjer som min och jag tror de behöver hjälp. Jag behöver hjälp. Jag själv behöver hjälp just nu, jättegärna om ni tänker på dem. Jag hoppas.

En kvinna och ett barn myser tillsammans.

Bild: Anna Rytterbrant