Renée Posse, Hotellägenheter

Bild: Veronica Kindblad

Valet 2022: Renée enda ”vanliga” hyresgästen i sin trappuppgång: ”förstår inte hur hyreshus kan få bli hotell”

Renée Posse älskar sin lägenhet och vill inte flytta. Men hon känner sig ensam och utsatt när huset hon bor i omvandlas till hotell. Hon vill att politikerna kriminaliserar det växande fenomenet som gör att hyresrätter i attraktiva lägen försvinner.

Enligt trapptavlan i det fina sekelskifteshuset i Vasastan i centrala Stockholm bor här hyresgäster som främst bär efternamn av fågelarter. Dufva, Uggla och Lärka för att ta några exempel. Men det är inga riktiga hyresgäster utan namnen på lägenheter som hyrs ut till hotellgäster. De stannar en längre eller kortare tid, men får aldrig ett vanligt förstahandskontrakt.

TV. Renée vägrar flytta när värden omvandlar grannlägenheterna till hotell

Skriv en text..

Värden hyr lägenheterna via mellanhänder, bland annat Beautiful apartments. På så vis kan hyran bli mer än det dubbla jämfört med den förhandlade hyran.
Renée Posse berättar att i sin trappuppgång är hon den enda hyresgästen med ett vanligt förstahandskontrakt. Hon uppger att hon erbjudits uppemot 200 000 kronor för att flytta, men Reneé Posse vill bor kvar. Hon tycker det är nästintill kriminellt att värdar gör om hyreslägenheter till hotell när det är sådan bostadsbrist.

I Hem & Hyras serie av valfilmer berättar Renée Posse om hur det är att bo i ett hus där värden omvandlat de flesta lägenheterna till hotellägenheter. Enligt en undersökning Hyresgästföreningen region Stockholm gjort finns det minst 15 000 hotellägenheter, bara i Stockholm.

Det känns ensamt, det känns otryggt.
Man vet aldrig vem man möter i trappan.

Man vet aldrig vem man möter i källaren.
Jag går inte ner med min cykel om jag kommer hem
på kvällen ner i källaren om det lyser.
Jag har blivit erbjuden att få mellan 150 000 och 200 000 kronor för att flytta.
Men vad ska jag göra med en sån liten summa?
Det lönar sig ju inte i min ålder att köpa en lägenhet.

Vad vill du politikerna ska göra åt det här?

Hyreslägenheter ska ju vara hyreslägenheter
och hotell ska vara hotell.
Det här är ju nästintill kriminellt!
Att det får fortgå med en socialdemokratisk regering,
Det kan jag inte förstå.