Bitte Lindberg tog strid mot hyreshöjningen på äldreboenden i Nässjö

Bild: Tindra Englund

Val 2022: Nässjö kommun höjde de äldres hyror: ”Det är ju som en käftsmäll”

Nässjö kommun höjde de äldres hyror med upp till 1 500 kronor i månaden. Bitte Lindbergs pappa Ingvar var en av flera hundra som fick beskedet via brev från kommunen och Bitte minns hur orolig och ledsen han blev. Hon hjälpte honom att ta strid mot kommunen, men Ingvar hann gå bort innan kampen var avgjord.

När Nässjö kommun 2020 ändrade hyressättningen på särskilda boenden var syftet, enligt kommunen, att hyrorna skulle bli tydligare och mer rättvisa. Tidigare hade hyrorna varierat mellan olika boenden utan att kommunen kunde förklara varför.

Dessutom infördes en rad olika tillägg och avdrag beroende på lägenhetens standard. De äldre fick till exempel betala för brandlarm, sprinkler och specialsäng, oavsett om de ville ha någon sådan säng eller inte.

Några få boende fick sänkt hyra, men för de flesta blev det en höjning. I vissa fall med upp till 1 500 kronor i månaden.

Bitte Lindberg såg hur dåligt hennes pappa mådde efter beskedet från kommunen och blev upprörd. Hon startade en Facebook-grupp som växte snabbt och flera boende och anhöriga vägrade att gå med på de nya hyrorna. Då valde Nässjö kommun att vända sig till hyresnämnden för att få höja ändå. Processen tog tid och flera av de berörda avled innan ärendet var definitivt avgjort. En av dem var Ingvar.

Trots att kommunen förlorade tvisten betalar de flesta på Nässjö kommuns särskilda boenden fortfarande den högre hyran.

I Hem & Hyras serie av valfilmer berättar Bitte Lindberg om oron som kommunens beslut om att höja hyrorna orsakade.

TV. Bittes pappa stressades av boendets chockhöjda hyror

 

”Det är ju fruktansvärt att veta att han kanske var orolig in i det sista.”

Bitte Lindberg

”Pappa blev väldigt rädd, upprörd, ledsen och arg också. ”Hur ska jag klara mig med den pensionen jag har?” När man flyttar in i ett trygghetsboende och så kommer kommunen och, ja det är ju som en käftsmäll för många av dem. Det är ju fruktansvärt att veta att han kanske var orolig in i det sista.”

Vad önskar du att politikerna skulle göra åt det här?

Jag vill att politikerna ska tänka efter hur vill ni själva ha det, bli bemötta, när ni blir gamla och inte kan ta hand om er själva utan blir beroende av andra människor?”

Bitte Lindberg tog strid mot hyreshöjningarna på Nässjös äldreboenden

Bild: Tindra Englund

Bitte Lindberg.